Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Νέο φαρμάκι Σόιμπλε για την Ελλάδα και… αυτοαποθέωση: Η Μέρκελ είναι ευτυχής που είμαι υπουργός της

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Οι Έλληνες παραβιάζουν εδώ και χρόνια τη συνθήκη του Δουβλίνου λέει στη Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
– Να μην ψάχνει η Ελλάδα τις ευθύνες των προβλημάτων της στους άλλους
– Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική
– Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Με διάθεση κριτικής προς την Ελλάδα αλλά καμία διάθεση αυτοκριτικής, παρά μόνο… αυτοαποθέωσης κλείνει τη… χρονιά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραχώρησε συνέντευξη στη Bild της Κυριακής και δεν χάνει (ξανά) την ευκαιρία να στάξει… φαρμάκι για την Ελλάδα, την οποία κατηγορεί πως έχει πολλές φορές στο παρελθόν έχει “καταπατήσει” τη συνθήκη του Δουβλίνου και δεν πρέπει να ψάχνει τις ευθύνες των προβλημάτων της στους άλλους!

Χαρακτηρίζοντας την προστασία των εξωτερικών συνόρων εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Σόιμπλε εκτιμά ότι το 2016 θα κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η κρίση αυτή μπορεί να λυθεί μόνον από κοινού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ασκεί και πάλι σκληρή κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό. Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, σχολιάζει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

«Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», λέει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», λέει.

Τόσο στη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης όσο και στον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος υπήρξε το 2015 συχνά διάσταση απόψεων μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, παρατηρεί η Bild. Αλλά ο Σόιμπλε έχει άλλη άποψη, εκ διαμέτρου αντίθετη.

«Καθόλου. Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος», τονίζει και… αυτοαποθεώνεται.

Σε αντίθεση με τα όσα λέει για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε τείνει χείρα… συμβιβασμού με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την απροθυμία τους να δεχτούν πρόσφυγες, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η αλληλεγγύη δεν ξεκινά με την ανταλλαγή προσβολών. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει επίσης να δεχθούν πρόσφυγες, ωστόσο λιγότερους απ’ όσους η Γερμανία», λέει και σημειώνει ότι η εισροή προσφύγων, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, σημαίνει επίσης ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αυξήσουν και τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Τελικά ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός. Τα κονδύλια που δαπανούμε για τους 28 εθνικούς στρατός θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα και αποτελεσματικά από κοινού», τονίζει ο Σόιμπλε.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε