Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ο πήχης της προεδρικής εκλογής: 160-165 “ναι” ψάχνει η κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας – Όλο το παρασκήνιο

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου, Eurokinissi

– Συνεχείς οι συναντήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού με ανεξάρτητους βουλευτές και στελέχη της κεντροδεξιάς
– Τα σενάρια για βουλευτές που θα πουν “ναι” αλλά θα ζητήσουν εκλογές τον Σεπτέμβριο
– «Δεν υπάρχει πλειοψηφία αλλά υπάρχει δυναμική για την υποψηφιότητα Δήμα» δηλώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού
– Βουλευτές προσανατολίζονται να είναι απόντες από τις δυο πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η μάχη για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, που θα γίνει την Τετάρτη στις 19:00 το απόγευμα.

Το παρασκήνιο δίνει και παίρνει τις τελευταίες ώρες, με τον πρωθυπουργό, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Real News να στέλνει μήνυμα στους αναποφάσιστους βουλευτές πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ο πρωθυπουργός καλεί τους βουλευτές να παραμερίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “H ανησυχία υπάρχει και είναι δικαιολογημένη και την προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Όμως η δημοκρατία έχει όπλα να εξουδετερώσει αυτό το κλίμα φόβου. Με την ευθύνη των βουλευτών να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά τους εκβιασμούς τους”, τονίζει.

Υπάρχει επίσης μια άλλη… πληροφορία που «κυκλοφορεί» τις τελευταίες ώρες: πως υπάρχουν βουλευτές που βρίσκονται μεν κοντά στο «ναι» αλλά στην πρώτη ψηφοφορία ίσως να ψηφίσουν κατά της υποψηφιότητας Δήμα για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, προτάσσοντας την πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να υπάρξουν 160-165 βουλευτές που θα πουν «ναι». Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, θα δώσει ιδιαίτερη δυναμική στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και θα συμβάλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος ενόψει των επόμενων δυο ψηφοφοριών, κυρίως της τελευταίας και πιο κρίσιμης στις 29 του μήνα.

Άλλωστε, πρόσφατα στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά τόνισε η μεγάλη σημασία που θα έχουν η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία (στις 23 Δεκεμβρίου), λέγοντας ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία, αλλά υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική για την υποψηφιότητα του κ. Δήμα».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεργατών του πρωθυπουργού με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στελέχη που προέρχονται από την κεντροδεξιά αλλά ανήκουν σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.
Click4more: Σαμαράς: Εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Το βάρος πέφτει στους ανεξάρτητους βουλευτές και σε εκείνους των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πολλοί από τους ανεξάρτητους δηλώνουν αναποφάσιστοι, με εξαίρεση τον Γιώργο Νταβρή που ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει «ναι». Στα «ναι» ή κοντά σε αυτό περιλαμβάνονται και οι Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Αηδόνης, Κωστής Γιοβανόπουλος, Γ. Κουράκος, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασσαπίδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Βύρωνας Πολύδωρας.

Αντίθετα, στο… μπλοκ του «όχι» καταγράφονται οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάννα, Πάρις Μουτσινάς, Ραχήλ Μακρή, Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης.

Στους αναποφάσιστους βουλευτές είναι η Μίκα Ιατρίδη, ο Βασίλης Οικονόμου και η Κατερίνα Μάρκου, που μπορεί να υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει για την προεδρική εκλογή.

Όπως γράφει το Έθνος του Σαββάτου, υπάρχουν βουλευτές που σκέφτονται να απουσιάσουν από τις δυο πρώτες ψηφοφορίες (όπου απαιτούνται 200 ψήφοι) και να κρατήσουν μέχρι τέλους κλειστά τα χαρτιά τους για το τί θα ψηφίσουν στις 29 Δεκεμβρίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε