Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ώρα αποφάσεων – Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα – Το διήμερο της Παναγίας ο Τσίπρας αποφασίζει τι θα κάνει με τις εκλογές

Ώρα αποφάσεων – Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα – Το διήμερο της Παναγίας ο Τσίπρας αποφασίζει τι θα κάνει με τις εκλογές

– Μαύρη πέτρα πίσω του ρίχνει ο Αλέξης Τσίπρας διαχωρίζοντας μόνος του την θέση του από τους διαφωνούντες
– Κούνησε μαντήλι στον Λαφαζάνη και δεν παρανέβη καθόλου στην εσωκομματική διαμάχη
– Αγνόησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου ακόμα και στην ομιλία του – Δεν απάντησε στην προσωπική επίθεση που του έκανε
– Σχεδόν έτοιμο το κόμμα της δραχμής – Ποιός θα είναι ο αρχηγός;

Το τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός και ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών προκειμένου να δοθεί η πολιτική έγκριση στο ψηφισμένο νέο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, δίνοντας παράλληλα το πράσινο φως για την εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου 25 δισ. ευρώ.

Την ίδια μέρα (20/8) λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας, πράγμα το οποίο καμία πλευρά, Ελλάδα και δανειστές δεν επιθυμούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα 25 δισ. θα πληρωθούν και εσωτερικές ανάγκες της χώρας, 2-3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες καθώς επίσης μισθοί και συντάξεις, αλλά και το δάνειο-γέφυρα των 7,2 δισ. ευρώ του Ιουλίου.

Και αν αυτό είναι το διακύβευμα της περιόδου για τη χώρα, το τρίτο μνημόνιο λειτουργεί καταλυτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι μαραθώνιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες τραυμάτισαν βαριά την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος που οδεύει ολοταχώς στη διάσπαση με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει “μαύρη πέτρα” πίσω του.

Προκάλεσε μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όλη τη μέρα χθες και μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας απέφυγε να παρέμβει στη ανοιχτή “εμφύλια” σύρραξη στα κοινοβουλευτικά έδρανα μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και μέσω non paper…κούνησε το μαντήλι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συν αυτώ με αφορμή την απόφασή τους για “πολιτική και κοινωνική συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος”.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και μάλιστα πριν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ φθάσει στο έκτακτο Συνέδριο του και πιθανότατα πριν και από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που εξετάζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προλάβει την οργάνωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Το διήμερο της Παναγιάς ο κ. Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής με πιθανότερο σενάριο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου και ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο για σύσταση κυβέρνησης ειδικού σκοπού και εκλογές τον Νοέμβριο. Όσον αφορά τους 32 καταψηφίσαντες το 3ο μνημόνιο σε αυτές τις εκλογές όπως όλα δείχνουν θα βρίσκονται απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με αρχηγό τον Παναγιώτη ή την Ζωή!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε