Πολιτική

Παπανδρέου: «Αν πέσουμε, θα πάρουμε και άλλους μαζί μας»

Δραματικούς τόνους επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους και στις αγορές πως αν «πέσει» η Ελλάδα θα ακολουθήσουν κι άλλοι...

Καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους και για την αποφυγή της μετάδοσής της στην Ιταλία και την Ισπανία χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Οι αγορές λένε ουσιαστικά, αυτό που λέω και εγώ: Ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για την ευρύτερη διάσταση της κρίσης: “Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα. Αν τα spreads αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες”.

“Έχουμε κάνει και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να θέσουμε σε τάξη τα του οίκου μας”, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: “Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ – όπου έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής και διαφορετικές ανταγωνιστικότητες των οικονομιών μας – τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε”. Αναφορικά με τα ευρωομόλογα, την έκδοση των οποίων έχει υποστηρίξει, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δημιουργούσαν “ένα αίσθημα ασφάλειας”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει “άμεσο ενδιαφέρον” των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης και ότι η εμπειρία τους από την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

“Η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις ΗΠΑ. Αν έχει προβλήματα, αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αν υπάρχει μία βαθύτερη ύφεση, αυτό θα επηρεάσει πολύ τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγωνία για την Σύνοδο Κορυφής – Ποιες λύσεις προκρίνει η Αθήνα

Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Σαρκοζί για δείπνο με τη Μέρκελ…

Η πρόταση των Σοφών της Μέρκελ για την Ελλάδα

Βενιζέλος: “Και η χειρότερη λύση θα είναι λύση”

Όχι στον Παπανδρέου τηλεφωνικά για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Νίκη απομακρύνει τον βουλευτή Νίκο Βρεττό από την εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – «Αν διαγραφώ, θα ανεξαρτητοποιηθώ»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, αιτία για την παραπομπή του βουλευτή στην επιτροπή δεοντολογίας ήταν η απόφασή του να υποστηρίξει την πρόταση της ΝΔ για τη θέση του προέδρου της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο βουλευτής της Νίκης Νίκος Βρεττός 1
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το «σκληρό ροκ» κατά της κυβέρνησης – «Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή έχει αρχίζει»
«Όσο και να προσπαθείτε να γαντζωθείτε με ψέματα στην εξουσία, η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει», λένε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης 7