Πολιτική

Α. Τσίπρας: Οι Έλληνες δίνουν μάχη για τους πρόσφυγες – Προσφέρει συμβολικά 300.000 ευρώ

"Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό και με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες στο Λονδίνο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα προσφέρει 300.000 ευρώ ως ενίσχυση για το 2016 για τους Σύρους πρόσφυγες. Ένα ποσό συμβολικό, όπως επισήμανε, για να τονίσει πως όμως η μάχη που δίνεται από τους Έλληνες πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι» και πως «το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες». Υπογράμμισε ότι και οι πολίτες της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν να στηρίξουν τους Σύρους πρόσφυγες.

‘Όπως είπε, η κρίση στη Συρία έχει ανθρωπιστικές επιπτώσεις που θα μείνουν για δεκαετίες και τις οποίες «δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε υψώνοντας τείχη ή σπρώχνοντας πίσω ανθρώπους στη θάλλασα διακινδυνεύοντας θανάτους. Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου». Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα”».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών». «Μια απάντηση», όπως πρόσθεσε, «που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων». Με διασφαλίσεις, συνέχισε, που εξασφαλίζουν την ένταξη των προσφύγων στις χώρες αυτές , ενώ μειώνουν τις ροές της μετανάστευσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε συζητήσει σχετικά πρότζεκτ στη βάση του αction plan ΕΕ-Τουρκίας και πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για να επιτύχει αυτό το σχέδιο». Πρέπει, είπε, να προωθήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και γενναίες οικονομικές πρωτοβουλίες στην Ιορδανία και τον Λίβανο. «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015 – Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Καγκελαρία μετά την εκλογή Μερτς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς 22
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 7