Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Απαντά στην κριτική για τα καύσιμα με παλιά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιανουαρίου 2017 απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ που κυκλοφόρησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές των καυσίμων και στο οποίο παρατίθεται απόσπασμα από δήλωσή του.

«Αντί να απαντήσω εγώ στο spot του @syriza_gr με δικά μου λόγια προτίμησα σήμερα να απαντήσω με τα δικά τους…διαβάστε λοιπόν την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της 09/01/2017 επί Σύριζα για τις τότε μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα….συνεχώς ξεχνούν ότι κυβέρνησαν!» σημειώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ που κυκλοφόρησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές των καυσίμων και στο οποίο παρατίθεται απόσπασμα από δήλωσή του, αντί άλλης απάντησης παραπέμπει στο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας του κ. Δήμου Παπαδημητρίου, που εκδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017 για να εξηγήσει την αύξηση τότε στην τιμή των καυσίμων μετά και την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Στο δελτίο τύπου ο κ. Δ. Παπαδημητρίου δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης.

(…) Το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την τιμολόγηση και άλλων τύπων αργού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού διηπειρωτικού χρηματιστηρίου (ICE) ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου τύπου Brent, μέσα στο 2016 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Από τις 30 Νοεμβρίου, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25%, προσεγγίζοντας υψηλά 18 μηνών.

Η απότομη αυτή αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδίδεται στους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς και συγκεκριμένα στη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία ενεργοποιήθηκε από 1/1/2017.

Επιπρόσθετα, η διαπραγμάτευση της τιμή του αργού πετρελαίου εκτελείται σε δολάρια Αμερικής. Επομένως, οι τιμές αργού πετρελαίου που προμηθεύονται τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, επηρεάζονται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 3% το 2016, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο 3μηνο του έτους (πτώση πάνω από 7%), εξαιτίας των προβλέψεων για σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, επηρεάζοντας αναλόγως στην ευρωπαϊκή αγορά τις διεθνείς τιμές του αργού.

Η αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου σε όρους ευρώ το τελευταίο έτος είναι της τάξης του 60% και ανέρχεται στα 12,9 λεπτά του ευρώ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ακτινογραφία των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Τα φαβορί για τη θέση του γραμματέα
Το μήνυμα που έστειλαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό που επιθυμούν δεν είναι ένα κόμμα περιχαρακωμένο αλλά έναν φορέα ανοικτό στην κοινωνία και στις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς
Ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
To ΠΑΣΟΚ βγάζει στη σέντρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θέλει πολιτική αλλαγή
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ακόμα ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί αυτή η σοβαρή υπόθεση σε επικοινωνιακή απόπειρα συμψηφισμού ευθυνών
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ 2
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Μονόδρομος η Προανακριτική, το «αγκάθι» της παραγραφής
Αν και η εισήγηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής παραμένει στο τραπέζι, έμπειροι κοινοβουλευτικοί, και από το κυβερνών κόμμα, εκτιμούν ότι δύσκολα θα προκριθεί από τον πρωθυπουργό
Υπουργικό συμβούλιο 3
Μαρινάκης για Τσίπρα: Να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει – Τασούλας: Άτυπο όργανο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
«Έχουμε πολλές "πληγές" ακόμα να κλείσουμε, αλλά δεν θα γυρίσουμε πίσω στις πιο μαύρες ημέρες, "ξεπλένοντας" πολιτικά τους μοιραίους πρωταγωνιστές αυτών των ημερών, με πρώτο μεταξύ αυτών τον κ. Τσίπρα»
Παύλος Μαρινάκης 53
Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η απάντηση για το 2015: «Κάποιους δεν τους βολεύει η αλήθεια»
«Ποιος φοβάται την αλήθεια για το 2015; Είναι αυτοί που μας έχουν οδηγήσει στον πάτο των 27 σε ό,τι αφορά τη σύγκριση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας 30