Με αφορμή την επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος, στο Τορίνο της Ιταλίας, του 15χρονου Δημήτρη από το Μέτσοβο – που έπαθε θερμοπληξία – ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «στην Ελλάδα δεν κάναμε ακόμη μεταμόσχευση ήπατος σε παιδιά. Αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα με τη δημιουργία του Ωνασείου Κέντρου Μεταμόσχευσης, όπου θα εγκαινιάσουμε τον κ. Πρωθυπουργό τον Οκτώβριο».
Την περασμένη Παρασκευή, ο 15χρονος Δημήτρης είχε πάει βόλτα στο Χαλίκι Ασπροποτάμου, όταν ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε, έχοντας υποστεί βαριά θερμοπληξία σε συνδυασμό με τη σοβαρή διαταραχή της ανιδρωσίας, με την οποία έχει διαγνωστεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και στη συνέχεια στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, διακομίστηκε χαράματα της περασμένης Δευτέρας στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, έχοντας εκδηλώσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Μετά το χειρουργείο, το οποίο κράτησε περίπου 8,5 ώρες, όλα δείχνουν ότι πήγαν καλά και ο έφηβος μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου. Την επέμβαση πραγματοποίησε ο πολύπειρος καθηγητής Ρενάτο Ρομανιόλι – υπεύθυνος του Kέντρου Μεταμοσχεύσεων Ήπατος του Le Molinette – με την ιατρική του ομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι υπεύθυνοι του ιταλικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι για μια ασφαλή ιατρική πρόγνωση θα χρειαστεί μια σειρά ημερών.
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε να παραλάβει τον Δημήτρη σε κώμα στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου, να τον σταθεροποιήσει στον Παναθηναϊκό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, να τον μεταφέρει στο Ρίο, να τον ανατάξει πλήρως, να τον μεταφέρουμε με αεροπλάνο του ΕΚΑΒ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Τορίνο της Ιταλίας και σήμερα ο Δημήτρης να έχει ολοκληρώσει τη μεταμόσχευση του και να αντιμετωπίζει το μέλλον με απόλυτη αισιοδοξία, αυτός και η οικογένειά του.
Όλο αυτό που έγινε το Σάββατο και την Κυριακή – στο οποίο εγώ ήμουν από πάνω από την πρώτη στιγμή – είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία αλλά και υπερηφάνεια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».