Πολιτική

Στο “κόκκινο” η αγωνία για την εκταμίευση των 2 δισ! – Αδιέξοδο στους πλειστηριασμούς

- Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου - Σταθάκη με εκπροσώπους του κουαρτέτο
- Έξι είναι τα “αγκάθια” των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών
- Μεγάλη “μάχη θα δοθεί για τους πλειστηριασμούς και τα εισοδηματικά όρια στα “κόκκινα δάνεια”
- Αναβλήθηκε για το Σάββατο η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ
- Όλα ανοιχτά για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας

“Μάχη” με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να “ξεκλειδώσει” η δόση των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ύστερα από σχεδόν έξι ώρες, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτο, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης εκπροσώπησαν την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων και φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο θα εξελιχθεί σε… θρίλερ για την κυβέρνηση.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι εάν δεν δοθεί λύση στο αδιέξοδο για τους πλειστηριασμούς με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόοδος το Σάββατο, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Ζαν κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες επρόκειτο να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής, που τελικά αναβλήθηκε, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως άσχημη εξέλιξη στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης.
Όμως, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να το διαψεύσουν, λέγοντας ότι η αναβολή οφειλόταν σε προσωπικό κώλυμα του προέδρου της Κομισιόν και δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

 

Τα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις

 

Έξι είναι τα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις, με “κόκκινα” δάνεια και πλειστηριασμούς να είναι τα θέματα που… καίνε, καθώς η απόσταση κυβέρνησης – δανειστών είναι μεγάλη.

Μεγάλη “μάχη” αναμένεται να δοθεί για τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν για τα “κόκκινα δάνεια”, με τους δανειστές να επιμένουν ότι δεν πρέπει να προστατεύονται ζευγάρια με εισόδημα μεγαλύτερο από 13.917 ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχη λίγο πιο πάνω από τα 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ομπρέλα πρέπει να καλύπτει εισοδήματα ως 32.000 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την προστασία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και φέρεται αμετακίνητη στη θέση αυτή.
Όσον αφορά στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, οι δανειστές επιμένουν στα 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τα 200.000 ευρώ, με προσαύξηση ανά είδος νοικοκυριού και συγκεκριμένα 300.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.
Μπάχαλο επικρατεί στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να είναι η αύξηση κατά 0,05 ευρώ της τιμής της στήλης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Την Πέμπτη, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το διέψευσαν, αλλά σήμερα η πρόταση επέστρεψε στο τραπέζι, καθώς επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το Δημόσιο με τον Οργανισμό. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως οι δανειστές έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το εν λόγω μέτρο.
“Αγκάθι” αποτελεί και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με τους δανειστές να επιθυμούν τον “ξαφνικό θάνατο” των φορολογουμένων από την 1η κιόλας ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή της δόσης, απαιτώντας επί της ουσίας να ακυρωθεί ο νόμος που ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες από την ελληνική Βουλή.

Τέλος, διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν και για τα γενόσημα φάρμακα, με την κυβέρνηση να προτείνει σταδιακή μείωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιχείρηση επαναπροσέγγισης της μεσαίας τάξης μέσω ΔΕΘ – Πακέτο μέτρων ακόμα και 2 δισ. ευρώ
Με τις ανακοινώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να εκπέμψει ένα μήνυμα επανεκκίνησης και παράλληλα ένα μήνυμα ότι η επιστροφή του μερίσματος στους πολίτες είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει το «πακέτο» της ΔΕΘ: Στο τραπέζι ρυθμίσεις για ενοίκια, φορολογία και «προσωπική διαφορά» συνταξιούχων
Ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στη διεθνή «σκακιέρα», όπως και για την αμυντική θωράκιση της χώρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 134
Άδωνις Γεωργιάδης για τις παράνομες συνταγογραφήσεις: Καμία τέτοια παράνομη συμπεριφορά δεν έχει θέση στο ΕΣΥ
«Έχουμε δώσει και δίνουμε διαρκώς οδηγίες στους ιατρούς του ΕΣΥ να προσέχουν την μυστικότητα των κωδικών τους, για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης 4