Πολιτική

Αιχμηρή επιστολή Παπαδήμου στους πρυτάνεις – Ολόκληρη η επιστολή

"Ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι νόμος της πολιτείας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά", αναφέρεται, επίσης, στην επιστολή του πρωθυπουργού.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Η υπακοή στους νόμους της δημοκρατίας είναι καθήκον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, και κατεξοχήν των πανεπιστημιακών δασκάλων”, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε απαντητική επιστολή του προς τους πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σίμο Ε. Σιμόπουλο και του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεο­δόσιο Ν. Πελεγρίνη, οι οποίοι είχαν ζητήσει την παρέμβασή του “για την εκτόνωση της αναταραχής στα πανεπιστήμια”.

“Ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι νόμος της πολιτείας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά”, αναφέρεται, επίσης, στην επιστολή του πρωθυπουργού, ενώ “τυχόν ατέλειες ενός νόμου σε μια δημοκρατία θεραπεύονται μέσα από την οδό της νομοθετικής διαδικασίας, και όχι με την άρνηση της εφαρμογής του νόμου”, που, όπως επισημαίνει, “ψηφίστηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία 255 βουλευτών του Κοινοβουλίου”.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικαλείται ρήση από την “Απολογία” του Σωκράτη για το σεβασμό στο κράτος δικαίου της δημοκρατικής πολιτείας, καλεί, με τη σειρά του, τους πρυτάνεις “να συμβάλουν με το κύρος σας στην εκτόνωση της έντασης και στη δημιουργία συνθηκών εθνικής συναίνεσης για το καλό του δημόσιου Πανεπιστημίου και του τόπου”.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του κ. Παπαδήμου, η οποία δημοσιεύεται στις κυριακάτικες εφημερίδες που, λόγω Χριστουγέννων, κυκλοφορούν το Σάββατο, έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Με την επιστολή σας της 14ης Δεκεμβρίου ζητάτε να παρέμβω για την εκτόνωση της αναταραχής στα πανεπιστήμια. Συμμερίζομαι πλήρως την έκκλησή σας για εθνική ενότητα και καταλογή. Πράγματι, πρέπει να εργαστούμε όλοι, ο καθένας από τη θέση ευθύνης που κατέχει, για να αποκατασταθούν συνθήκες ηρεμίας στα πανεπιστήμια. Έτσι μόνο θα μπορέσουν αυτά να αφοσιωθούν στην αποστολή τους, που είναι όχι μόνο η παραγωγή και μετάδοση της γνώσης, αλλά και η προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου και του σεβασμού στην αντίθετη άποψη, καθώς και η σφυρηλάτηση μιας κοινωνίας πολιτών, όπου ο καθένας θα λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο.

Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση των Πανεπιστημίων, του οποίου η εφαρμογή παρεμποδίζεται από τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, ψηφίστηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία 255 βουλευτών του Κοινοβουλίου. Στηρίζεται από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας που αγωνιά για την ανώτατη εκπαίδευση και επιζητά ένα καλύτερο πανεπιστήμιο για τα παιδιά της. Τυχόν ατέλειες ενός νόμου σε μια δημοκρατία θεραπεύονται μέσα από την οδό της νομοθετικής διαδικασίας, και όχι με την άρνηση της εφαρμογής του νόμου. Ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι νόμος της πολιτείας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. Η υπακοή στους νόμους της δημοκρατίας είναι καθήκον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, και κατεξοχήν των πανεπιστημιακών δασκάλων. Αυτοί οφείλουν να υπερασπίζονται εμπράκτως τον σεβασμό στο κράτος δικαίου της δημοκρατικής πολιτείας, ακόμα και με προσωπική διακινδύνευση. «Τότε εγώ μόνος των πρυτάνεων ηναντιώθην υμίν μηδέν ποιείν παρά τους νόμους», λέει ο Σωκράτης στην Απολογία του.

Ειδικά σε μια περίοδο επώδυνης κρίσης και γενικευμένων θυσιών, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι προσπάθεια για ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική προκοπή. Αφορά κυρίως τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, τους νέους εκείνους της πατρίδας μας που ξεκινούν με λιγότερες οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες, και έχουν εναποθέσει σε μια υψηλής ποιότητας, αξιοκρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή.

Πιστεύω κι εγώ, κύριοι Πρυτάνεις, ότι θα συμβάλετε κι εσείς με το κύρος σας στην εκτόνωση της έντασης και στη δημιουργία συνθηκών εθνικής συναίνεσης για το καλό του δημόσιου Πανεπιστημίου και του τόπου.

Με εκτίμηση, Λουκάς Παπαδήμος”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης και Κυρανάκης καλούν τον Τραμπ να παρέμβει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μπορεί να αφήσει ιστορική παρακαταθήκη»
Τα δύο «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη παρακαταθήκη για τον δυτικό πολιτισμό
Κυρανάκης και Γεωργιάδης 19
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού: «Δεν συνθέτει, αλλά λειτουργεί με αρχηγικά στερεότυπα»
Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση προς την ηγεσία - Τρία ακόμη πρώην στελέχη κάνουν λόγο για έλλειμμα συλλογικότητας, συγκεντρωτική λειτουργία και απόκλιση από τις ιδρυτικές αρχές του κινήματος
Μαρία Καρυστιανού 33
Ινστιτούτο Τσίπρα για ΔΕΔΔΗΕ: Αυξάνονται οι χρεώσεις, αλλά η θωράκιση του δικτύου μένει πίσω
Ανάλυση του ΙΝΑΤ συνδέει τις πρόσφατες πυρκαγιές με τις καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής και θέτει ερωτήματα για τις προτεραιότητες της διοίκησης, τις επενδύσεις, τα μερίσματα και την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων
O Αλέξης Τσίπρας (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στρατηγική προτεραιότητα η βιομηχανία, στόχος μας το αναπτυξιακό άλμα»
Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση με την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και τεχνολογική αναβάθμιση
Κυριάκος Μητσοτάκης
6
ΕΛΑΣ κατά Άδωνι Γεωργιάδη για την κατάρρευση οροφής στο Νοσοκομείο Κορίνθου: Έργα «επικοινωνιακής βιτρίνας» στο ΕΣΥ
Το περιστατικό στο Νοσοκομείο Κορίνθου, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια έργων ανακαίνισης από τον υπουργό Υγείας, πυροδοτεί νέα πολιτική αντιπαράθεση για την κατάσταση του ΕΣΥ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του ΤΕΠ πριν από λίγες ημέρες ΓΡ.ΤΠ.