Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Δεν αποφάσισα να αποσυρθώ σε κάποιο μοναστήρι – Έχω την πολυτέλεια να παρεμβαίνω όταν κρίνω ότι πρέπει

Πώς θεωρεί ότι «την πάτησε» ο Μητσοτάκης με τον Σαμαρά

«Η επικαιρότητα σε κυνηγά όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες δρώντες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συνέδριο του Βήματος – 50 χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κυβέρνησε από το 2015 έως το 2019 ξεκαθάρισε πως «όταν φεύγεις από την ενεργό δράση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεσαι βουβός και σιωπηλός. Δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη θέση του πρώην πρωθυπουργού».

«Δεν αποφάσισα να αποσυρθώ σε κάποιο μοναστήρι», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και παρεμβαίνω χωρίς να παριστάνω πως είμαι στην πρώτη γραμμή. Έχω την πολυτέλεια να παρεμβαίνω όταν κρίνω ότι πρέπει».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε: «Η χώρα πάει μπροστά και με συγκρούσεις, όχι μόνο με συναινέσεις».

Οι τρεις μεγαλύτερες κατά τον ίδιο επιτυχίες της μεταπολιτευτικής εξωτερικής πολιτικής ήταν:

1. Η ένταξη στην ΕΟΚ γιατί η Ελλάδα απέκτησε άλλο στάτους, ακόμη και μέσα σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια.

2. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διότι Δημιούργησε ασπίδα ασφάλειας του κυπριακού λαού.

3. Η Συμφωνία των Πρεσπών που έληξε μια διαμάχη 27 ετών, με αποτέλεσμα να εναπόκειται στις επόμενες κυβερνήσεις να ενισχύσουν αυτή τη σχέση που αποκαθιστά ότι δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση ονόματος

Ανοικτή, όπως είπε παραμένει μόνο η πληγή που πηγάζει από τα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «σπορ στο οποίο αρέσκεται η συντηρητική παράταξη» χαρακτηρισμούς περί μειοδοσιών και απάτριδες πολιτικούς,

«Αυτή η παθογένεια δεν βοηθά τη χώρα» σχολίασε, καθώς «είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στρατηγικής», αλλά την ίδια ώρα «κανένας δεν είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλο».

«Από τον νυν πρωθυπουργό δέχθηκα σκληρή και άδικη κριτική» ισχυρίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών θυμίζοντας πως είχε χαρακτηριστεί «εθνική εξαίρεση» και πως «αντάλλαξα τις συντάξεις με το όνομα».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη, διότι το 2023 «εργαλειοποίησε ένα άλλο θέμα, αυτό της Θράκης».

Επικαλούμενος τη φράση πως «η πατριδοκαπηλία είναι το καταφύγιο των απατεώνων» που η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί για τον κ. Σαμαρά, υιοθέτησε την παροιμία του Χαρίλαου Φλωράκη πως «όταν κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι». «Έτσι την πάτησε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά» υπογράμμισε.

Όπως υποστήριξε δεν είναι ωφέλιμες ούτε η στρατηγική της αναβλητικότητας, διότι «έχει τα όρια της και μάλλον δεν μας ευνοεί» από τη στιγμή που «τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα», ούτε η λογική μιας οποιαδήποτε λύσης γιατί «μπορεί να μας οδηγήσει σε εξελίξεις μη επιθυμητές».

«Ξέρουμε τι έχουμε και ποια είναι τα εργαλεία για να το πετύχουμε. Το διεθνές δίκαιο είναι ένας σύμμαχος. Πρέπει να πάμε στη Χάγη. Πρέπει όμως να πάμε με προετοιμασία και κόκκινες γραμμές» εξήγησε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλησε να διευκρινίσει πως «η συζήτηση για ονόματα ή χαρακτηριστικά την ώρα που η χώρα έχει ΠτΔ είναι ένας ευτελισμός του θεσμού και τον αφήνει να υπάρχει ο κ. πρωθυπουργός».

Τον προέτρεψε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη «να μας εξηγήσει γιατί σκέφτεται την αλλαγή, πού έκανε λάθος».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα πρέπει το πρόσωπο «να είναι παραταξιακό στενά ή μιας χρήσης. Δεν είναι υπουργός κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: «Προσφεύγω άμεσα στην δικαιοσύνη» – Διάψευση για εμπλοκή του σε υπόθεση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
«Δεν θα επιτρέψω κανένας να παίξει ξανά με την Τιμή και την Υπόληψή μου. Αρκετά υπέφερα από την λάσπη και τις συκοφαντίες στο παρελθόν. Ως εδώ!»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Μου έβαλε το "μαχαίρι στο λαιμό" για τα χρήματα που έπρεπε να δώσω», λέει η Ζέττα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε
«Πάλεψα με τη συνείδησή μου όχι για το αν θα πληρώσω, αλλά για το αν πρέπει να τον καταγγείλω αμέσως ή να του δώσω ένα περιθώριο ενδεχομένως να διορθώσει»
Η Ζέττα Μακρή
ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: Έπαιξες την χώρα στα ζάρια – Η ιστορία δεν γράφεται με όρους μάρκετινγκ, αλλά από το βίωμα του ελληνικού λαού
Αντί για κατάργηση των μνημονίων, έφερε το τρίτο, αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, το υπερταμείο και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη
Αλέξης Τσίπρας 3
«Ολική επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Φάμελλος με Στέργιο Καλπάκη και νέα πρόσωπα στην Πολιτική Γραμματεία
Στα όργανα μετέχουν νέα ηλικιακά και κομματικά στελέχη ενώ και οι παλαιότεροι που βρίσκονται στην ηγετική ομάδα δεν έχουν απασχολήσει την δημοσιότητα αρνητικά
Ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Στέργιο Καλπάκη 3