Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: “Μια περιφέρεια στα «μέτρα» της κοινωνίας, πιο δημοκρατική”

Στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισυνάπτοντας ένα σποτάκι στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική.

Η σχετική ανάρτηση είναι στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Τίτλος της σχετικής ανάρτησης είναι, «Μια περιφέρεια στα “μέτρα” της κοινωνίας. Πιο κοντά στον έλεγχο και τη λογοδοσία. Πιο δημοκρατική».

«Η διαίρεση της επικράτειας σε εκλογικές περιφέρειες είναι ένας από τους καθοριστικότερους πυλώνες κάθε εκλογικού συστήματος, καθώς συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της τοπικότητας και της εγγύτητας των πολιτών προς τους αιρετούς αντιπροσώπους τους, ώστε να είναι ουσιαστική η επικοινωνία, αλλά και ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία των εκλεγμένων» τονίζεται.

Kαι προστίθεται: «Οι πολύ μεγάλες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες φαλκιδεύουν, αντικειμενικά, τον ανωτέρω στόχο, ενώ παράλληλα ευνοούν την εξάρτηση αιρετών και υποψηφίων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μηχανισμούς κινητοποίησης και πίεσης, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο εκλογικός ανταγωνισμός διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των ΜΜΕ και της διαφήμισης».

Τη σημασία της κατάτμησης της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής εξηγεί ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στο σποτ του πρωθυπουργού.

«Η Β’ Αθήνας ήταν η μεγαλύτερη περιφέρεια στην Ευρώπη, σε μια χώρα που ήταν από τις μικρότερες, τώρα πλέον τελειώνει το ερώτημα που γεννιέται εάν ο ψηφοφόρος η μοναδική σχέση που θα έχει με τον βουλευτή θα είναι να τον βλέπει στα media, στην τηλεόραση, κάτι συνέβαινε με τους βουλευτές της Β’ Αθήνας» σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Εδώ και καιρό, όλοι λέγανε ότι συμφωνούν με αυτό το μέτρο, φαίνεται ότι οι βαρωνίες, τα βαριά ονόματα ήταν αυτά που τόσα χρόνια στεκόντουσαν ως εμπόδιο, αν δεν υπήρχε η σημερινή κυβέρνηση ίσως να μη γινόταν ποτέ» συμπληρώνει ο κ. Σκουρλέτης.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μέτρο της κατάτμησης της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής είναι ένα μόνο μετρό σε μία σειρά άλλα, τα οποία είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε πρόκειται να γίνουν. Ήδη έχουμε την απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ανοίγει συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θέλουμε, δηλαδή, να αλλάξουμε τους όρους άσκησης της πολιτικής» καταλήγει ο υπουργός Εσωτερικών.

Το σποτ κλείνει με τη φράση του πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Δείτε το tweet του Αλέξη Τσίπρα

Δείτε το βίντεο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης για φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής: Υπάρχει ολόκληρο άλμπουμ, όχι μόνο αυτές που είδαμε
Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «έξυπνη κίνηση» την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη να κηρύξει τις φωτογραφίες ως προστατευόμενο μνημείο, μπλοκάροντας τη δημοπρασία
Κομμουνιστές αντιστασιακοί οδηγούνται στο απόσπασμα την Πρωτομαγιά του '44
Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Γεωργιάδη για τα επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: «Μόνο με την Υγεία δεν ασχολείται», «Η βία δε θα κανονικοποιηθεί»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε απαντήσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα επεισόδια, ενώ ο υπουργός Υγείας απάντησε επί προσωπικού και αναφέρθηκε σε στοιχεία για τη στελέχωση και τις δαπάνες του νοσοκομείου
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Έχουμε ζωντανή απειλή 10 φορές μεγαλύτερή μας – Η θητεία είναι αγγαρεία και αυτό το «παραμύθι» θα αλλάξει
«Χρειαζόμαστε τον στρατό των πολιτών, αυτή είναι η ελληνική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας
Μαζικές αποχωρήσεις από το κόμμα Κασσελάκη: «Προεδροκεντρικό σχήμα» και «συνέδριο-παρωδία» καταγγέλλουν εκατοντάδες μέλη
Κείμενο αποχώρησης που διακινείται προς υπογραφή στο διαδίκτυο καταγγέλλει «υπονόμευση» συλλογικών διαδικασιών και «προεδροκεντρικό σχήμα», στρέφοντας τα πυρά του στον πρόεδρο
Στέφανος Κασσελάκης 10