Πολιτική

Αντίδραση από Βρυξέλλες για το “ψυχροπολεμικό κλίμα” μεταξύ Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ – “Υπάρχουν τεράστιες διαφορές”

- Σύμφωνα με τον Guardian ο Βαρουφάκης όταν μίλησε για την τρόικα, ο Ντάισελμπλουμ έδειχνε έξαλλος
- Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε στον έλληνα υπουργό Οικονομίας πως διάσκεψη για το χρέος πρέπει να την ξεχάσει
- Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως δυναμιτίζει το κλίμα με την Ευρώπη
- Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για τη ρήξη ανάμεσα στον Βαρουφάκη και τον Ντάισελμπλουμ
- Μετά τη συνέντευξη τύπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έσπασαν κάθε φράγμα

Η συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η ρήξη ανάμεσά τους έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων και εξελίξεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση το Χρηματιστήριο Αθηνών γύρισε σε πτώση, ενώ τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα, που οι αγορές θεωρούν πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος από τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ είναι πως λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του επικεφαλής του Eurogroup από την Αθήνα, βγαίνουν πληροφορίες από τις πηγές της Ευρωζώνης.

Αυτές οι πηγές, σχολιάζοντας τις σημερινές συνομιλίες έκαναν λόγο για τεράστιες διαφορές που παραμένουν αν και επεσήμαναν πως οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και πως οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιριά να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.

Μόλις έριξε τη βόμβα αυτή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε εάν θέλει να απαντήσει κάτι και τότε εκείνος απλά σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.

Η άσχημη αυτή κατάληξη δεν φάνηκε από την αρχή, καθώς τόσο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης, που όπως αποδείχθηκε όμως δεν υπήρχε.

Ο κ. Βαρουφάκης από την αρχή ξεκαθάρισε πως εξήγησε στον κ. Ντάισελμπλουμ ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε τη δέσμευση της χώρας για να προχωρήσουν άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε αναφέρθηκε και στην εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης πρώτον στον ελληνικό και στη συνέχεια στους δανειστές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, αλλά διευκρίνισε πάντα με γνώμονα πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ουσία όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του άκουσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξήγησε και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Σημείωσε πως στόχος και των ευρωπαίων εταίρων είναι η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην ουσία προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα πρόοδο. Σε μία έμμεση απειλή, υπογράμμισε πως γνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και οι οποίες δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες.

Ερωτηθείς ο κ. Ντάισελμπλουμ για μια πιθανή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, στην ουσία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως υπάρχει ήδη μία τέτοια διάσκεψη και λέγεται Eurogroup, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει κάθε άλλη πρωτοβουλία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις στο Ιράν: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ενεργοποιήσαμε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων»
«Κοινός τόπος ότι ο έλεγχος του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος, ώστε να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή»
Υπουργείο Εξωτερικών
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον ενημέρωσε για την πρόοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα
Η πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκε ακόμη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 9
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρήγας, στην Ουάσιγκτον
Η συνάντηση εντάσσεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ - Στο επίκεντρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή
Γεραπετρίτης και Ρήγας