Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για το προσφυγικό – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Αύριο «κληρώνει» εκτός απροόπτου για το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. Βασικός άξονας του σχεδίου, όπως έχει γράψει το newsit.gr, είναι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, τα οποία θα είναι διάσπαρτα στην επικράτεια και συγκεκριμένα στις 11 από τις 13 συνολικά περιφέρειες (πλην Θράκης και Αιγαίου).

Επίσης, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων με ενίσχυση του προσωπικού και των υλικοτεχνικών υποδομών του Λιμενικού, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου με βάση τη νέα νομοθεσία και τέλος η ολοκλήρωση των 20.000 μετεγκαταστάσεων έως το τέλος του έτους από τα νησιά στην ενδοχώρα και η επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία, με στόχο 10.000 επιστροφές έως τα τέλη του 2020.

Click4more: Μητσοτάκης σε Περιφερειάρχες για μεταναστευτικό: Δεν γίνεται να διεκδικώ αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει ανάμεσά μας

Την ίδια στιγμή, η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει προ των ευθυνών τους και τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μιλά για τα ασυνόδευτα ανήλικα, «καρφώνοντας» τους ακραίους και συγκεκριμένα την Ουγγαρία και την Πολωνία: «Θα τους έβλαπτε τόσο πολύ αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Το ίδιο είχε τονίσει, άλλωστε, στην πρόσφατη παρουσία του στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στιγματίζοντας την απροθυμία των Ευρωπαίων να ανταποκριθούν στο αίτημα για φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων.

Κατά τον ίδιο τρόπο αναμένεται να θέσει το ζήτημα στους Ευρωπαίους ο κ. Μητσοτάκης τόσο κατά το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αύριο και μεθαύριο στο Ζάγκρεμπ όσο και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (12-13/12).

Click4more: «Η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα σε δύο χρόνια από σήμερα»

Την ίδια στιγμή, το καθιερωμένο ραντεβού του πρωθυπουργού στο Μαξίμου με τους 13 περιφερειάρχες μπορεί να έβγαλε ειδήσεις ως προς την κατανομή και την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά αποτέλεσε αφορμή και για προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού προς τους περιφερειάρχες και δη σε αυστηρό τόνο. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, αναφερόμενος έτσι εμμέσως στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες για τις μετεγκαταστάσεις και τα κλειστά κέντρα και οι οποίες συχνά υποκινούνται από τοπικούς παράγοντες.

Στην ίδια σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πλέον άλλη πολιτική και πως δεν μεγεθύνει το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμάει κιόλας, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς. Προανήγγειλε δε την πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και την ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και τη φύλαξη των κέντρων. Ενημέρωση υπήρξε και από τον συντονιστή για το προσφυγικό και υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος τόνισε κυρίως την ανάγκη να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις μετεγκαταστάσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το ΠΑΣΟΚ ζητά τον Γιώργο Μυλωνάκη να καταθέσει στην επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Έχουν προκύψει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του στην υπόθεση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ» αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος Μυλωνάκης
Γιώργος Φλωρίδης: Σύντομα η εισαγγελική απόφαση για την εκταφή της σορού του γιου του Πάνου Ρούτσι
«Με βάση και αυτό το νομικό περιθώριο που περιγράφει ο εισαγγελέας του ΑΠ, η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι να γίνει η εκταφή έστω και με έμμεσο τρόπο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι το παιδί του»
Ο Πάνος Ρούτσι
Το «c’est la vie» του Μητσοτάκη για την συνάντηση του Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ και οι πραγματικοί λόγοι που εκνεύρισαν τον Τούρκο πρόεδρο
«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Εργοντάν επτά φορές από τότε που έγινα πρωθυπουργός. Δεν επρόκειτο πάντα για εύκολες συναντήσεις» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης - Ερντογάν 24
Ηχηρό μήνυμα Χριστοδουλίδη σε Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ: «Κατηγόρησε άλλους για εγκλήματα που η ίδια η Τουρκία διαπράττει καθημερινά»
«Από αυτό εδώ το βήμα χθες, ο Ερντογάν διακήρυσσε προς όλο τον κόσμο την ειρήνη και την υπευθυνότητα», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης 5