Πολιτική

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τις πορείες – Ενόχληση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Την ενόχληση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις πορείες. Αν και στην πραγματικότητα ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούσε στη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω νομοσχέδιο, το μήνυμα είναι σαφές: θα προχωρήσει ακόμη κι αν χρειαστεί να ψηφιστεί μόνο από την πλειοψηφία της ΝΔ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει με στόχο να φανατίζει και να υποκινεί ακρότητες. Νομίζει ότι μπορεί ακόμη να τρέφεται από πολιτικές πεζοδρομίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας πως στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά περιορίζει την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. «Με μια κουβέντα, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών απέναντι στην αυθαιρεσία των λίγων», επισημαίνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

“Κραυγές που προσβάλουν τη Δημοκρατία”

Σχολιάζοντας δε τα περί νομοσχεδίου με άρωμα… χούντας, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σκληροί στην απάντησή τους. «Επιδίδονται σε κραυγές που συνιστούν ύβρι για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και σε ισχυρισμούς που προσβάλλουν το δημόσιο βίο», λένε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και με το αντίστοιχο άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ύστερα από την εργασία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης.

«Το νομοσχέδιο καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών κα κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων», καταλήγουν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πάντως, από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ διαμηνύουν – σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ότι θέλουν κανόνες που αφορούν στις πορείες. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι από την πρόταση της κυβέρνησης λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονταν στην πρόταση Καμίνη-Αλιβιζάτου-Μανιτάκη. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων με την κυβέρνηση, εάν διασφαλιστούν οι θεσμικές εγγυήσεις που ζητάει το ΚΙΝΑΛ και τυχόν στήριξη το νομοσχεδίου θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τον απομόνωνε πολιτικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Δένδιας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Safe: Δεν έχει νόημα αν δεν έχουμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια χωρίς επιπλέον χώρο από τον προϋπολογισμό, η συμμετοχή στο «Safe» δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση, ανεξαρτήτως προθέσεων
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Παραιτήθηκε ο γραμματέας ΝΕ Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Αντωνόπουλος για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - «Επέστρεψα τα χρήματα για λόγους ευθιξίας»
«Η επιχειρούμενη από συγκεκριμένους κύκλους σύνδεση του ονόματός μου με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνεται με αποκλειστικό στόχο να πληγεί το ΠΑΣΟΚ»
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ 13
Αυστηρή απάντηση τoυ ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα: «Ανεδαφικές οι αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες»
«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Το θαλάσσιο Πάρκο στο Νότιο Αιγαίο 34
Θάνος Πλεύρης στη Daily Mail για το μεταναστευτικό: «Δεν είμαστε πια ξενοδοχείο, μην έρχεστε στην Ελλάδα»
«Τώρα τους λέμε ότι αν περάσετε παράνομα με πλοίο στην Ελλάδα, μην περιμένετε άσυλο, αλλά ετοιμαστείτε για πέντε χρόνια φυλακή ή ένα εισιτήριο για επιστροφή στην πατρίδα σας»
Μετανάστες Κρήτη