Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αποκαλυπτικός Πέτσας για την Σύνοδο Κορυφής και τα ελληνοτουρκικά

Πέτσας

«Η Σύνοδος Κορυφής αυτή ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης, κατά την οποία, τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου, -με την αναφορά των Συμπερασμάτων στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης, που μιλούν για κυρώσεις- τέθηκαν οι βάσεις για μία ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι ίσως για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όχι απλώς έναντι δύο κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Ήταν τόσο αποφασιστικοί ώστε να δείχνουν στην άλλη πλευρά ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις σημαντικές, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ είπε πως θέσαμε από ελληνικής πλευράς ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, πέραν των οικονομικών κυρώσεων που εν πολλοίς έχουν περιγραφεί στην εργαλειοθήκη που έχει υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Μπορέλ. «Υπάρχουν πλέον και κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι των ηγετών. Αυτό είναι ένα πλαίσιο εργαλείων μέσα σε μια ευρωπαϊκή φαρέτρα, που δείχνει στην άλλη πλευρά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις και να αγνοεί την Ευρώπη. Το πότε θα ενεργοποιηθεί κάποιο από τα εργαλεία αυτής της φαρέτρας θα το δούμε στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Ο Πέτσας και ο… καυτός Δεκέμβριος

Είπε επίσης ότι ο καταληκτικός ορίζοντας είναι όντως ο Δεκέμβριος όμως υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο Νοέμβριο που φαίνεται ότι δρομολογείται. «Δεν μπορεί να αγνοεί κανείς προκλήσεις όπως αυτή της Αμμοχώστου ή της Ανατολικής Μεσογείου με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX. Ας κρατήσουμε και τη δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την προθεσμία μερικών εβδομάδων όπως είπαν. Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο πιο σκληρά θα μπορούσαν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προκλητικότητά της, όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ίσως και νωρίτερα. Εμείς κινούμαστε με ορίζοντα Δεκεμβρίου και μακάρι η τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. Αν όμως συνεχίσει υπάρχει το ενδεχόμενο και για πιο σύντομη απάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς», υπογράμμισε.

Οι αναφορές στον κορονοϊό

Σχετικά με τον κορονοϊό δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες γειτονιές και Δήμοι στην Αττική με αυξημένα κρούσματα, αλλά και συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες, όπως η Κοζάνη. «Φαίνεται, όμως, να φουντώνει το πρόβλημα και στην Καστοριά, στα Ιωάννινα, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας σε αυτές τις περιοχές να προσέχουν και να εφαρμόζουν τα μέτρα. Γιατί ξαφνικά, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, φτάνουμε σε πάνω από 60 κρούσματα, μέσα σε μία ημέρα, εκεί που δεν υπήρχε καθόλου ζήτημα. Κι αυτό σημαίνει ότι κάποια χαλάρωση υπήρξε, γιατί δεν προηγήθηκε κάποια συρροή. Υπήρξε κάποια γενικότερη χαλάρωση, η οποία θα πρέπει να αναστραφεί», τόνισε.

Click4more: Κικίλιας: «Καμπανάκι» για το… πάρτι κορονοϊού στην Αττική! «Έχει δίκιο ο Μαγιορκίνης»

Ειδικά για την Αττική είπε ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στη Δυτική Αθήνα και στον Πειραιά κα πως στο νότιο κομμάτι της Αθήνας, στην Καλλιθέα στο Περιστέρι, κάνουμε συνεχώς ελέγχους για να δούμε ποιο είναι το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά. Ας εφαρμόσουμε αυτά, ας συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς και όλα θα πάνε καλά», διαβεβαίωσε.

Για το σύστημα υγείας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανησυχία για τις Μ.Ε.Θ. και αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό κρουσμάτων, το σύστημα Υγείας θα αντέξει. «Για παράδειγμα, πριν από περίπου έναν μήνα, δύο στις τρεις Μ.Ε.Θ. στην Αττική, για τον Covid, ήταν κατειλημμένες. Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από 60%, γιατί προσθέτουμε συνεχώς κλίνες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει περίπου σταθερός», εξήγησε ενώ είπε ότι δυστυχώς έχουμε αύξηση του αριθμού των θανάτων, γεγονός που μας ανησυχεί, γιατί αφορά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί από συρροές, για παράδειγμα σε γηροκομεία.

«Αυτά προσπαθούμε να τα περιχαρακώσουμε και δεν θα κουραστούμε να λέμε σε όλους να προσέχουν», επισήμανε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την οικονομία

Για την οικονομία σε σχέση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, είπε ότι «μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικοί και έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε περισσότερα εργαλεία».

Επ’ αυτού τόνισε: «Η απόφαση να μην επιστρέφεται πλήρως η επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει ανακοινωθεί και από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, είτε για τη ρευστότητα, είτε για την τόνωση της απασχόλησης, όπως είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα για 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, που προχωρούν ικανοποιητικά. Επίσης, έχουμε και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα στηρίξει νέες θέσεις απασχόλησης. Mπορούμε να υλοποιήσουμε τέτοιες δράσεις γιατί, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα -δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση- απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Ήδη έχουμε δανειστεί από τις αγορές το τελευταίο διάστημα, περίπου 14 δις ευρώ, παρά την πανδημία, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό μας δίνει ένα ταμειακό περιθώριο να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία για όσο καιρό αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά τα πρωτοσέλιδα της «ΑΥΓΗΣ» και της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει για την Κυβέρνηση και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, κανένα περιθώριο δισταγμού.

«Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» ήταν ένα ιστορικό, κατά την άποψή μου, πρωτοσέλιδο. Βάζει τον δημοκρατικό κόσμο απέναντι σε νεοναζιστικά μορφώματα, τα οποία δοκίμασαν την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης. Η κοινωνία, η Δικαιοσύνη και το πολιτικό μας σύστημα άντεξαν. Οι πολίτες απέβαλαν αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα από τη Βουλή. Η Δικαιοσύνη ήρθε και τιμώρησε τέτοιου είδους εγκληματικές οργανώσεις για να τις βάλει, οριστικά πλέον, στο περιθώριο. Και πάνω σε αυτή την ομοθυμία του πολιτικού κόσμου πρέπει να χτίσουμε. Να αφήσουμε στην άκρη διχαστικά διλήμματα, γιατί πάντα καραδοκεί κάποιος εχθρός της Δημοκρατίας. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να την περιφρουρούμε. Είναι ένας διαρκής αγώνας. Μένω σε αυτό», ανέφερε.

Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται από την αντιπολίτευση αλλά από τα προβλήματα καθώς είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους πολλούς μήνες με έναν συνδυασμό εξωτερικών, εξωγενών προκλήσεων, όπως είναι η τουρκική προκλητικότητα και η πανδημία του κορονοϊού.

«Επιβάλλουν στην Κυβέρνηση να τρέχει με απίστευτες ταχύτητες, ανάμεσα σε αυτές τις εξωτερικές προκλήσεις και ταυτόχρονα να προχωρά μεταρρυθμίσεις, πάντα στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερη ασφάλεια και περισσότερες δουλειές», συμπλήρωσε,

Επίσης είπε ότι η ανεργία αυξήθηκε μεν, δεν εκτινάχθηκε δε και επανέλαβε ότι η πίεση είναι τα προβλήματα.

«Η πίεση αυτή κρατά την Κυβέρνηση εκεί που πρέπει και η Αντιπολίτευση, πραγματικά, έχει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως πάντα, να παίξει στη Δημοκρατία μας, προβάλλοντας τις δικές της διαφορετικές απόψεις, αρκεί αυτές να είναι εποικοδομητικές», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις