Πολιτική

Άρθρο Τσίπρα: Ανόητοι όσοι θεωρούν εχθρό της Ευρώπης την Αριστερά

Η ακροδεξιά είναι ο μεγάλος εχθρός της Ευρώπης και όχι η Αριστερά τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, χαρακτηρίζοντας ανόητους όσους πιστεύουν το αντίθετο. Στέλνει μηνύματα ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ούτε η τυφλή σύγκρουση, ούτε η επιστροφή στην αντιπολίτευση ούτε η οικειοθελής αποχώρηση από τις κυβερνητικές ευθύνες συνιστά αριστερή στρατηγική!

“O συνδυασμός της λιτότητας και της ξενοφοβίας, ενισχυμένης μάλιστα, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δημιουργεί το περιβάλλον για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη” τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Σημειώνει ότι “και εδώ φαίνεται πόσο ανόητοι είναι όλοι αυτοί που ακόμα και σήμερα επιμένουν να θεωρούν εχθρό της Ευρώπης την Αριστερά, που μάχεται ενάντια στη λιτότητα, και όχι την Ακροδεξιά, που μάχεται ενάντια στο Ευρωπαϊκό κεκτημενο”.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι “γύρω μας τα σύννεφα της αστάθειας πυκνώνουν με τρεις κρίσεις να εκδηλώνονται: την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με το προσφυγικό ζήτημα. Η ίδια η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή. Από τη μια πλευρά, οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις επέβαλαν μια ακραία οικονομική πολιτική που λεηλάτησε τις χώρες του Νότου, δεν δίστασαν μάλιστα να διακινδυνεύσουν ακόμα και τις εσωτερικές ισορροπίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απειλή του ελληνικού Grexit. Από την άλλη, δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους, περιφρονώντας την κοινά αποφασισμένη πολιτική στο προσφυγικό και πολλαπλασιάζοντας την πίεση στις γειτονικές χώρες”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως “μπροστά στην κατάσταση αυτή η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αναδειχτεί σαν δύναμη Δημοκρατίας να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη που δίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρης της Ευρώπης ενάντια στην υπερσυντηρητική αναδίπλωση. Ηθικά και συμβολικά η χώρα και ο λαός μας βρίσκονται ήδη στην προοδευτική ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Η διαπραγμάτευση του προηγουμένου επταμήνου και η κορυφαία στιγμή του Δημοψηφίσματος έφεραν στην επιφάνεια το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης και ξεσκέπασαν τους δογματιστές της λιτότητας”.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι “αριστερή πολιτική είναι η μάχη για την προστασία των συντάξεων για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων, για το δικαίωμα στην εργασία, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη, μαζί με την κοινωνία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, παλεύοντας για τον τελικό στόχο που είναι ο οριστικός απεγκλωβισμός της Ελλάδας από τη θηλιά της λιτότητας”.

Αναφέρει ακόμη ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα είναι που δίνει τη μάχη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κρατώντας ζωντανές τις ευρωπαϊκές εξουσίες, και τονίζει ότι στο εσωτερικό μέτωπο η σύγκρουση με τη διαπλοκή διαμορφώνει το υπόδειγμα μιας αριστερής διακυβέρνησης σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι όλα αυτά δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί σήμερα «μια αριστερή στρατηγική, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες». Και τονίζει: «Γιατί είναι προφανές ότι ούτε η τυφλή σύγκρουση, ούτε η επιστροφή στην αντιπολίτευση, ούτε η οικειοθελής αποχώρηση από τις κυβερνητικές ευθύνες συνιστά αριστερή στρατηγική».

«Αντίθετα», σημειώνει, αριστερή στρατηγική είναι αυτή που υπερασπίζεται σε κάθε σημείο και σε κάθε επιμέρους μέτωπο την κοινωνική συνοχή. Αυτή που δημιουργεί προϋποθέσεις για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή και νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας». «Αυτή», συμπληρώνει, «που επιδιώκει προοδευτικές συμμαχίες στην Ευρώπη, τόσο σε κοινωνικό και πολιτικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, για την αναδιάταξη των συσχετισμών». «Αυτή», τέλος, «που αναδεικνύει ως άμεσο και επιβεβλημένο ευρωπαϊκό στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά είναι αφελής όποιος πίστεψε ότι η Αριστερά θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί σε θέση ευθύνης για τα εύκολα». «Τον δρόμο θα πρέπει να τον ανοίξουμε εμείς», τονίζει. «Θα το κάνουμε σε συμμαχία με τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας και με τις προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρης της Ευρώπης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331