Πολιτική

Αβραμόπουλος: “Να μην ξαναζήσουμε τον κίνδυνο του υποβιβασμού στην Ευρώπη”

Πολλαπλά μηνύματα και σε πολλούς αποδέκτες εξέπεμψε ο Επίτροπος Δημήτρη Αβραμόπουλο από την Βουλή κατά τη συζήτηση για το μέλλον την Ευρώπης και το προσφυγικό ζήτημα.

«Η Ευρώπη είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας και οφείλουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και βαθύτερα στο χρόνο, μετά και πέρα από την οικονομική κρίση με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, που αυτόν τον καιρό βαραίνει στους ώμους της χώρας μας και του λαού» ήταν το μήνυμα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στους «ευρωσκεπτικιστικές» της Αθήνας και της Κυβέρνησης προσθέτοντας πως «ως Έλληνας, ειδικά θα ήθελα να τονίσω, ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει στην ΕΕ θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ πως είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες… Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά. Αυτό απεφεύχθη. Και κανείς από μας δεν θέλει να το ξαναζήσει»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ειδική κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης είχε και ένα μήνυμα προς την Τουρκία καλώντας τη «να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα» καθώς αυτό είναι «επωφελές για την Ευρώπη και την Τουρκία, ιδιαίτερα δε στο πεδίο, όπου συναντιούνται οι ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας». Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε και στη ρητορεία της Άγκυρας σχετικά με τη χρηματοδοτική βοήθεια που προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ – Τουρκίας λέγοντας πως «τα 3 δις της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ, για τα οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, δεν δίνονται στη Τουρκία, αλλά διατίθενται για να μπορεί το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες από τη Συρία να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και εκπαίδευση στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στη Τουρκία».

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις λέγοντας «κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» οι «Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο όμως, έγιναν σύμβολα αντίστασης στην τυφλή βία, ενότητας και αλληλεγγύης των πολιτών και της κοινωνίας, στην οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε, με δημοκρατικές αρχές, ελευθερίες, σεβασμός στη διαφορετικότητα που είναι πιο ισχυρές από την τρομοκρατία»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος καταδίκασε τις χώρες που ύψωσαν φράχτες και τοίχοι στους μετανάστες λέγοντας πως «η αθρόα και μαζική ροή μεταναστών, προκάλεσε και προκαλεί εντάσεις και αντιδράσεις. Κράτη αντιδρούν σχηματίζοντας συμμαχίες, που ορίζουν σύνορα μέσα στα σύνορα. Είδαμε ακόμα να ορθώνονται τείχη και συρματοπλέγματα. Πρωτόγνωρες εικόνες για τη νέα Ευρώπη, όπως τη ζούμε» και θύμισε την «ηθική και νομική υποχρέωση των χωρών να παρέχουν άσυλο σε εκείνους που δικαιούνται αλλά και την υποχρέωση όλων εκείνων, που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, να ακολουθούν νόμιμους δρόμους» Μάλιστα, κάλεσε « το “νέο ” Δουβλίνο να είναι πιο ισορροπημένο και κυρίως πιο δίκαιο»

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην δημιουργία της Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή λέγοντας πως ήταν ένα «προσωπικό του στοίχημα» καθώς αποτελεί το σύμβολο της άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης της Ευρώπης στις τρέχουσες προκλήσεις. Υπογράμμισε τις στρατηγικές συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει με τρίτες χώρες, όπως με την Ιορδανία, τον Λίβανο, μελλοντικά και με τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μάλι και την Αιθιοπία.
Ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχουν παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ιθαγένειας λέγοντας πως «αυτή δεν θα υποκαθιστά την εθνική ιθαγένεια αλλά τη συμπληρώνει, παρέχοντας μια σειρά πρόσθετων δικαιωμάτων και προνομιών». Μάλιστα ανέφερε πως «πυκνώνουν ,τόσο τα ατομικά όσο και συλλογικά αιτήματα Βρετανών πολιτών, που ζητούν να διατηρήσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητά τους, να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ευρωπαϊκά δικαιώματά τους».

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μάλιστα για να καταδείξει τι είναι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια την παρομοίασε με «το κέρμα του ευρώ, όπου από τη μια υπάρχει η κοινή όψη του για όλη την Ευρώπη και από την άλλη διατηρεί την εθνική όψη. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ανήκουμε στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ανήκουμε στην χώρα καταγωγής μας.»
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015 – Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Καγκελαρία μετά την εκλογή Μερτς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς 17
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 6
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι