Πολιτική

De Tijd: Πώς θα αντιδράσει η Τρόικα στο “όχι” των Ελλήνων σε νέα μέτρα;

Στην κυβερνητική προγραμματική συμφωνία που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναφέρεται ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή βελγική εφημεριδα "De Tijd" υπό τον τίτλο «Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι Έλληνες έχουν γονατίσει από την πολιτική σκληρής λιτότητας που τους έχει επιβληθεί από τους ξένους δανειστές, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλα “οριζόντια” μέτρα. «Η κοινωνία δεν αντέχει πια νέα μέτρα», τονίζουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν την Τετάρτη.

Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον – συνεχίζει η εφημερίδα – είναι η αντίδραση της τρόικας, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν σκοπεύουν να χαλαρώσουν τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν στις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχει το πρόγραμμα διάσωσης.

Γεγονός είναι, παρατηρεί η εφημερίδα, ότι οι δραστικές περικοπές και οι αυξήσεις φόρων βοήθησαν τα τελευταία χρόνια στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, τα ίδια αυτά μέτρα έχουν οδηγήσει και σε έναν “στραγγαλισμό” της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει συνεχή μείωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία έξι χρόνια.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό – προσθέτει – ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη από την ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες είναι – κατά μέσο όρο – φτωχότεροι σήμερα κατά 40%, συγκριτικά με το 2008 που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο μέσος μισθός παρουσιάζει μείωση κατά 34% σε σχέση με το 2009, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα έχουν εξίσου υποχωρήσει κατά 26%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7