Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Debate για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς με μια αποκάλυψη: Η συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη

Debate για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς με μια αποκάλυψη: Η συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη
Φωτογραφία Eurokinissi

Με ανταλλαγή… καρφιών μεταξύ των υποψηφίων αλλά και μία αποκάλυψη, πραγματοποιήθηκε το πρώτο debate για την Κεντροαριστερά.

Η είδηση που “βγήκε” στο τέλος της τηλεμαχίας ήταν η συμφωνία Φώφης Γεννηματά – Σταύρου Θεοδωράκη ότι δεν προτίθενται να διαλύσουν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αντιστοίχως.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η τολμηρή συμφωνία που έχει κάνει με την κυρία Γεννηματά είναι πως «ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης θα καθοδηγεί τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν διαλύονται θα ήταν δώρο για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» τόνισε. Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε: «Δεν θα επαναλάβω όσα είπε ο Στ. Θεοδωράκης. Τα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Θεοδωράκη και όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ απόλυτα».

Για να σχολιάσει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης: «Πήρα το μήνυμά μου ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων».

Παρεμβαίνοντας και ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ ειλημμένες αποφάσεις, κάπου, κάπως. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της νέας παράταξης πρέπει να είναι μία και ενιαία. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι πολύ κακή για τους πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν».

Από την πλευρά του ο Γ. Καμίνης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει μία κοινοβουλευτική ομάδα. «Θέλουμε μια νέα ηγεσία» επέμεινε ο Γιάννης Μανιάτης.

«Δε μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τη διάλυση των κομμάτων που έδωσαν εντολή για τη διαδικασία» είπε από την πλευρά του ο Απόστολος Πόντας. «Πρέπει να εκφράσουμε τον κόσμο της δημιουργίας» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Πολιτικό συνέδριο για να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει» ζήτησε ο Δημήτρης Τζιώτης.

Οι αιχμές

Ο Γιάννης Μανιάτης είπε ευθέως ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως αρχηγοί κομμάτων, έχουν δώσει ό,τι είχαν να δώσουν και πρέπει να υπάρξει ανατροπή στην ηγεσία του νέου φορέα.

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η «φαρμακερή» απάντηση της Φώφης Γεννηματά: «Οταν ανέλαβα την ηγεσία της ΔΗΣΥ ήταν έβδομο κόμμα, τώρα είναι τρίτο. Και το ξέρει καλά ο φίλος μου ο Γιάννης, ο οποίος το 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Αργολίδα, το 2015…».

Στον δεύτερο κύκλο, ο Γιάννης Μανιάτης απάντησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Χαίρομαι για τα καλά λόγια που είπε η Φώφη για μένα. Εγώ το 2015 έχασα την έδρα στην Αργολίδα γιατί η ΧΑ κίνησε γη και ουρανό να μην βγω, καθώς ήμουν ο πρώτος που συγκρούστηκα μαζί της» είπε.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η «ατάκα» του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα αν έχει ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ είπε: «Υπάρχει η λαϊκή ρήση “όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε”». Υπενθύμισε πως υπήρξε ο νεότερος γραμματέα;ς Τ.Ο, του ΠΑΣΟΚ και πως στήριξε επιλογές μεταρρυθμιστικές του κόμματος, ως δημοσιογράφος, αλλά αποκάλυψε και ζητήματα διαφθοράς του Κινήματος.

Συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Το αρχικό κοινό ερώτημα αναφορικά με το ποιον θα συνεργαστούν μετεκλογικά και την αλλαγή εκλογικού νόμου

  • Ανδρουλάκης: Θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα επιδιώξουμε προγραμματική συμφωνία – Η απλή αναλογική δεν βοηθάει – Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.
  • Καμίνης: Νομίζω ότι είναι άκαιρο, αλλά ο κόσμος θέλει να μάθει. Εμείς πάμε για δεύτερο κόμμα και όχι για τρίτο. Οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση. Οι συνεργασίες γίνονται επί τη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Πιστεύω ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι το ιδανικό για τη χώρα.
  • Μανιάτης: Αρνούμαι να αποδεχθώ τη λογική του συμπληρώματος – Το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Για τον εκλογικό νόμο: Πιστεύω σε μικρό μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
  • Τζιώτης: Δεν έχουμε καμία σχέση με τη δεξιά – Η ταυτότητά μας είναι κεντροαριστερά.
  • Θεοδωράκης: Προς το παρόν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχει μια τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – Η χώρα δε μπορεί να μείνει ακυβέρνητη – Θα συνεργαστώ για την αλλαγή της απλής αναλογικής.
  • Γεννηματά: Πρώτος θα μιλήσει ο ελληνικός λαός, εγώ αρνούμαι να μιλήσω ερήμην τους. Δεν είμαι εδώ για να απαντήσω τίνος συμπλήρωμα θα γίνουμε. Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα: Είναι διατεθειμένοι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης να συμβάλλουν στην σταθερότητα της χώρας; Κανείς δεν θα κρυφτεί πίσω από εμάς πια. Για τον εκλογικό νόμο είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι αλλά λέμε «όχι» σε τρικ Τσίπρα-Μητσοτάκη. Εκλογικό σύστημα με μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (άνω του 42%), με σπάσιμο εκλογικών περιφερειών και ψήφο στον απόδημο εληνισμό.
  • Ραγκούσης: Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου, νομίζω όλοι θα πουν όχι. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν να συγκεντρώσει ο κ. Μητσοτάκης τους 151. Εκεί είμαι απόλυτος: Δεν πρέπει να πάρει ο κ. Μητσοτάκης ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς.
  • Πόντας: Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα – Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν συντηρητική πολιτική – Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές, με όριο εισόδου στο 5%.

Στο στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, βρέθηκαν η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης και οι Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης και Κ. Γάτσιος.

Οι εννέα υποψήφιοι απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της Περιφέρειας Ανδρέα Γιουρμετάκη (Λάρισα), Γιώργου Σαχίνη (Ηράκλειο), Γιώργου Σιμόπουλου (Λαμία), Φίλιου Στάγκου (Θεσσαλονίκη) και Κωνταντίνου Μάγνη (Πάτρα).

Συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Το δεύτερο debate των 9 υποψηφίων θα γίνει την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου από την ΕΡΤ με την συμμετοχή δημοσιογράφων από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις