Πολιτική

ΔΕΘ 2022 – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν αλλά παραμένω ανοιχτός σε συνάντηση μαζί του»

«Θα ήταν ανεύθυνο να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ σήμερα (11.9.2022) ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και αν παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξαιρετικά προβληματική αυτή την διαρκή επιθετικότητα που εκπορεύεται από το τουρκικό κατεστημένο».

«Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό και υπερθεματίζουν αλλά κάνουν λάθος γιατί δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον τούρκο πρόεδρο σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο, δεν ταιριάζει. Θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και μέσα και έξω. Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη.

Εμείς θα χτίζουμε με συνέπεια τις συμμαχίες μας και θα εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Θα έχουμε ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας και δεν είμαι εγώ αυτός που είπα “Ερντογάν γιοκ”», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε, επίσης, πως «είμαι έτοιμος να τον συναντήσω και εκείνος δεν επιθυμεί να με δει. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχουν ευκαιρίες τους επόμενους μήνες, στην Πράγα, η συνεδρίαση της ΕΠΚ που θα είναι η Τουρκία. 

Aλλά, θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκό φόρουμ προφανώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να απαντήσει αν αυτή η ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει σχέσεις με Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μπορεί ο κ. Ερντογάν να θέλει άλλο πρωθυπουργό, αλλά θα του πω ότι αυτό το επιλέγει μόνο ένας: ο ελληνικός λαός»

Απαντώντας στην ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία, λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, για να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016. Είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εκλογές. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να θέλει άλλο πρωθυπουργό, αλλά θα του πω ότι αυτό το επιλέγει μόνο ένας: ο ελληνικός λαός».

«Δεν μπορώ να πιάσω τον Ερντογάν από τον λαιμό και να του πω να συναντηθεί μαζί μου»

«Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση μου με τον Μακρόν… Είμαι πάντα διαθέσιμος για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν μπορώ να πιάσω τον Ερντογάν από τον λαιμό και να του πω να συναντηθεί μαζί μου. Η Ελλάδα είναι θετική στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ της Πράγας», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση αν θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στην Πράγα.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας»

«Στηρίζουμε μία χώρα αμυνόμενη, την Ουκρανία. Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και αν συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση καταλυτική», τόνισε, επίσης, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του, είπε πως «η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Λιμενικό, την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από ανθρώπους που πέφτουν θύματα πολιτικής εργαλειοποίησης από τη γειτονική χώρα και από διακινητές».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα ενισχύσουμε τα σύνορα μας με φράχτη και με επιπλέον μέτρα επιτήρησης. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Σέβομαι τον ρόλο τον ΜΚΟ. Έχουμε συνεργαστεί με πολλές. Υπάρχουν κάποιες για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα, που είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου».

Η Τουρκία υιοθετεί μία «νεοεπεκτατική και νεοαυτοκρατορική» πολιτική

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι υιοθετεί μία «νεοεπεκτατική και νεοαυτοκρατορική» πολιτική, που φαντάζει ξένη, όπως είπε, και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις προς την Τουρκία (π.χ. από το ΝΑΤΟ) ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να αναδείξει πως πλέον υπάρχει μία σταδιακή αλλαγή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας.

«Υφίσταται μεγάλος προβληματισμός σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ για την Τουρκία. Είναι η μόνη χώρα που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις για τη Ρωσία» δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χτίζει δυνατές συμμαχίες παράλληλα με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας.

Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες – να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν, αλλά να δούμε πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Ευχής έργον να αντιληφθεί η Τουρκία, ότι η στρατηγική που ακολουθεί είναι αδιέξοδη», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 29
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης