Πολιτική

Δημήτρης Καιρίδης: Οι επιστροφές μεταναστών προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της διεθνούς προστασίας

Στις προτεραιότητες της Ελλάδας στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης αναφέρθηκε σήμερα (29.08.2023) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στη διάρκεια ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίων επιστροφών και επανένταξης (AVRR) του Οργανισμού, στο οποίο μετείχε ενεργά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Καιρίδης, αναφερόμενος στις προτεραιότητες αυτές, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων όρων και κανόνων, ενώ ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που προωθούν το εμπόριο ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση».

Ειδικότερα για το θέμα των επιστροφών ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι το σύστημα ασύλου δεν πρέπει να χάσει τη νομιμοποίησή του στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης και για να συμβεί αυτό απαιτείται να λειτουργεί ο μηχανισμός των επιστροφών, υποχρεωτικών και εθελοντικών. «Αν δεν έχουμε επιστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπονομεύουμε τη νομιμότητα του συστήματος, γιατί αν όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη μένουν, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει το σύστημα ασύλου εξ αρχής».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επισήμανε ο υπουργός, ως βασικό μέρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο έχει τη διεθνή νομιμοποίηση, αλλά διαθέτει μια μεγάλη πρακτική εμπειρία που του επιτρέπει να προσεγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα των επιστροφών και της επανένταξης και, συνολικά, τη μεταναστευτική πρόκληση χωρίς τον φανατισμό και τις κραυγές που συχνά συνδέονται με το θέμα και καθιστούν αδύνατη την επίλυσή του.

«Αυτό που χρειαζόμαστε», υπογράμμισε, «είναι πρακτικές λύσεις που να λειτουργούν. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού προβλήματος, συνεργάζεται με τον ΔΟΜ αναδεικνύοντας τον ως πολύτιμο εταίρο στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το σύνθετο αυτό ζήτημα».

«Μετά τις επιστροφές», προσέθεσε, «χρειαζόμαστε επίσης προγράμματα ένταξης, νέες καινοτόμες ιδέες πέρα από τη συνήθη πρακτική. Στο σημείο αυτό έρχεται ο ΔΟΜ, ο οποίος με την μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα, την εμπειρία και την διεθνή προοπτική του, θα μας βοηθήσει σημαντικά. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει το γεγονός πως η Ελλάδα σήμερα αποτελεί πλέον παράδειγμα για τους Ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν την υποδομή που διαθέτουμε εμείς σήμερα. Μια υποδομή που φτιάξαμε με πολύ κόπο και προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια».

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», κατέληξε ο κ. Καιρίδης, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα, τους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά και με τους γείτονές μας που αντιμετωπίζουν και αυτοί τη δική τους μεταναστευτική πρόκληση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 32
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εξόρμηση πόρτα – πόρτα: Σε εγρήγορση ακόμα και τις γιορτές
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανασκουμπωθούν και τα συνεδριακά όργανα, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο
Τα κάλαντα στον Νίκο Ανδρουλάκη 8