Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 18,3% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 9 – 15 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 ατόμων. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 18,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναλυτικά, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ 17,1%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,1%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4,1%, Νίκη 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 4,1%, ΜέΡΑ25 2,1%, Σπαρτιάτες 1,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 4,7%. Το όριο εισόδου στη Βουλή φαίνεται να περνούν τόσο το κόμμα Νίκη (3,9%) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (4,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός με 2,5%.

Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, βρίσκεται στο 8,3%.

 

prothesi metron

Πόσοι δεν είναι βέβαιοι για την ψήφο τους

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης αφορά στη βεβαιότητα ψήφου.

Ειδικότερα, απόλυτα βέβαιο εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων, μάλλον βέβαιοι το 24%, ενώ οι απαντήσεις όχι και τόσο βέβαιοι, καθόλου βέβαιοι, συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 11%.

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εξίσου σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στις συσπειρώσεις – μετακινήσεις των ψηφοφόρων ανά κόμμα.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, στη ΝΔ φτάνει το 91%, στον ΣΥΡΙΖΑ στο 85% και στο ΠΑΣΟΚ στο 84%.

Οι μετακινήσεις από την ΝΔ που είναι ελάχιστες καθώς καταγράφονται διαρροές της τάξης του 2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας και 1% προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νίκη.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει διαρροές της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ και αθροιστικά 8% προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ οι διαρροές εντοπίζονται σε ένα ποσοστό 5% προς τη ΝΔ, και συνολικά 7% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα

Τέλος, σχετικά με το ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι ψηφοφόροι για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου, το 42% δηλώνει πολύ ικανοποιημένοι ή αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ το 45% αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένοι.

Όσο αφορά στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, το 59% πιστεύει ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 20% κυβέρνηση συνεργασίας και το 17% λέει ότι θα πάμε σε τρίτες κάλπες.

Πηγή: Εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο Πολάκης θεσμικά αιτήθηκε την πληρωμή σε αγρότες και κτηνοτρόφους» – «Βιαστικοί ή συνυπεύθυνοι;»
Δημοσιεύματα και διαρροές με ονόματα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το σημερινό για τον Παύλο Πολάκη έχουν στόχο να κρύψουν την ευθύνη του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του»
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 2
Άδωνις Γεωργιάδης: «Προσφεύγω άμεσα στην δικαιοσύνη» – Διάψευση για εμπλοκή του σε υπόθεση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
«Δεν θα επιτρέψω κανένας να παίξει ξανά με την Τιμή και την Υπόληψή μου. Αρκετά υπέφερα από την λάσπη και τις συκοφαντίες στο παρελθόν. Ως εδώ!»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Μου έβαλε το "μαχαίρι στο λαιμό" για τα χρήματα που έπρεπε να δώσω», λέει η Ζέττα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε
«Πάλεψα με τη συνείδησή μου όχι για το αν θα πληρώσω, αλλά για το αν πρέπει να τον καταγγείλω αμέσως ή να του δώσω ένα περιθώριο ενδεχομένως να διορθώσει»
Η Ζέττα Μακρή
ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: Έπαιξες την χώρα στα ζάρια – Η ιστορία δεν γράφεται με όρους μάρκετινγκ, αλλά από το βίωμα του ελληνικού λαού
Αντί για κατάργηση των μνημονίων, έφερε το τρίτο, αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, το υπερταμείο και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη
Αλέξης Τσίπρας 4