Πολιτική

Δημοσκόπηση RealPolls: Οι ενεργειακές συμφωνίες δίνουν «ανάσα» στη ΝΔ

Οι μετρήσεις δείχνουν ενίσχυση της ΝΔ στην πρόβλεψη αποτελέσματος με άνω του 30%, άνοδο του ΠΑΣΟΚ και πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που τα σενάρια για κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά δεν πείθουν τους ψηφοφόρους

Η νέα δημοσκόπηση της RealPolls για το Protagon, που έγινε στις 9–10 Νοεμβρίου, καταγράφει ένα πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μεν ρευστό, αλλά πιο ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα.

Παρότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρόθεση ψήφου κάτω από το 25% στη δημοσκόπηση της RealPolls, η θετική αποτίμηση των ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο Ζάππειο την ανεβάζει για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ πάνω από το 30% στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 24,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιστρέφει σε διψήφιο ποσοστό, στο 10%, εμφανίζοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η κάμψη της Πλεύσης Ελευθερίας στο 6,1% επιτρέπει στην Ελληνική Λύση να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη με 7,5%, ενώ το ΚΚΕ σταθεροποιείται κοντά στο 6%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άνοδος της Φωνής της Λογικής στο 4,3%, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 χάνουν έδαφος, κατρακυλώντας στο 3,5% και 3,2% αντίστοιχα. Παράλληλα, αυξάνεται τόσο η «αδιευκρίνιστη ψήφος» όσο και η πρόθεση για «Άλλο κόμμα», δείχνοντας ένα εκλογικό σώμα πιο ρευστό και επιφυλακτικό.

report politiki

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος: η ΝΔ σπάει για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι το φράγμα του 30%, φτάνοντας το 30,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απογειώνεται στο 13,9%. Το κέρδος αυτό συνδέεται ευθέως με την αποδυνάμωση της ατζέντας των Τεμπών και την πτώση της Πλεύσης Ελευθερίας, που χάνει τρεις μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 5,6%, με τον παράγοντα «Τσίπρας» να λειτουργεί, σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο ως επιβάρυνση παρά ως μοχλός ανάκαμψης.

report politiki

Οι ενεργειακές συμφωνίες καταγράφουν ευρεία αποδοχή, τόσο για τις γεωτρήσεις της ExxonMobil στο Ιόνιο όσο και για τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου LNG, με σημαντικό μέρος των πολιτών να τις βλέπει ως θετικές για τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι θα βελτιώσουν την προσωπική οικονομική της κατάσταση, αναδεικνύοντας την απόσταση ανάμεσα στη γεωστρατηγική εικόνα και την καθημερινότητα.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η οικονομία και τα ζητήματα καθημερινότητας παραμένουν ο καθοριστικός παράγοντας ψήφου για 7 στους 10 πολίτες. Παρότι η κυβέρνηση προηγείται της αντιπολίτευσης σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα για το ποιος μπορεί να δώσει λύσεις, κυρίαρχη απάντηση παραμένει το «κανείς από τους δύο». Ακόμα και για τις ίδιες τις ενεργειακές συμφωνίες, η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν αναμένει βελτίωση στο πορτοφόλι της.

Σε σύγκριση με τους τελευταίους τέσσερις εκλεγμένους πρωθυπουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται ως ο πιο αποτελεσματικός στην άμεση επίλυση προβλημάτων και ιδίως στις μεταρρυθμίσεις, όπου καταγράφει σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ένα σημαντικό, αλλά δεύτερο, ποσοστό αποδοχής, χωρίς όμως να μεταφράζεται αυτό σε ενίσχυση του κόμματός που ενδέχεται να ιδρύσει.

report politiki

Αντίθετα, τα σενάρια για ενδεχόμενη κάθοδο νέων κομμάτων με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους. Για ένα πιθανό κόμμα Σαμαρά, περίπου τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι δεν θα τον ψήφιζαν σε καμία περίπτωση, ενώ η προθυμία για στήριξη ενός «κόμματος Τσίπρα» μειώνεται σε σχέση με τον Οκτώβριο, με τα ποσοστά της κατηγορίας «καθόλου πιθανό» να αυξάνονται.

report politiki

Παρά την έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική –με πολλούς να δηλώνουν ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»– ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θεωρείται ο πιο ικανός για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όταν συγκρίνεται με τους άλλους πρόσφατους πρωθυπουργούς. Την ίδια στιγμή, η οικονομία και τα ζητήματα καθημερινότητας παραμένουν ο βασικός οδηγός ψήφου για επτά στους δέκα πολίτες, με το πιο ηχηρό εύρημα να είναι ότι, παρά το προβάδισμα της κυβέρνησης έναντι της αντιπολίτευσης σε αρκετά πεδία, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «κανείς από τους δύο» δεν μπορεί πραγματικά να λύσει τα προβλήματά τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάρτηση στο TikTok για τις φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ για τους νέους – «Για να δούμε τι απάντησαν»
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα εγκρίθηκαν ήδη από τη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου και στάθηκε ιδιαίτερα στον μηδενισμό φόρου για νέους εργαζόμενους
Κυριάκος Μητσοτάκης
10
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2026 – Κακλαμάνης: Μακάρι να λειτουργούσε έτσι το ελληνικό Δημόσιο
Τον προϋπολογισμό της Βουλής υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η Νίκη, με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δίνει την πρώτη της συνέντευξη και μιλά ανοιχτά για τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
Την Πέμπτη (13.11.2025) στις 23:00 το βράδυ μέσα από την συχνότητα του ΑΝΤ1 - Η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θα αναλύσει τον ρόλο της χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη και θα αποκαλύψει τις στρατηγικές προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Χριστοδουλίδης: Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 10