Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δύσκολο να βρεθούν τα 11,5 δισ. από περικοπές λέει το ΠΑΣΟΚ

Δύσκολο να βρεθούν τα 11,5 δισ. από περικοπές λέει το ΠΑΣΟΚ

«Είναι δύσκολο» να βρεθούν τα 11,5 δισ. από περικοπές, μέσα σε κλίμα ύφεσης λένε πηγές της Ιπποκράτους

Η εξεύρεση συνολικά των 11,5 δισ. ευρώ θα προκύψει μέσα από την αξιολόγηση της επικαιροποιημένης πρότασης του ΚΕΠΕ, των προτάσεων που έχουν κάνει τα υπουργεία για περικοπές, στις οποίες απομένει να προστεθούν οι προτάσεις υπουργείων που ακόμα δεν έχουν υποβάλει τα δικά τους στοιχεία και στη συνέχεια θα εξεταστεί πως θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και που να μην είναι οριζόντιος.

Αυτό σημείωναν πηγές της Ιπποκράτους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «έχει πάρα πολλή μεγάλη σημασία να δούμε σε πόσα χρόνια θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος» και συνεπώς, ότι γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το μοντέλο του επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής που πρέπει να φτιάξει η κυβέρνηση και μετά να το διαπραγματευτεί.

Επαναλάμβαναν δε τη θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ότι «είναι δύσκολο» να βρεθούν τα 11,5 δισ. από περικοπές, μέσα σε κλίμα υφεσιακό και έως το 2014, αλλά αντίθετα, ότι «πρέπει να απλωθούν σε επιπλέον, τουλάχιστον δύο χρόνια».

Τα επιπλέον δισ. ευρώ που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία είναι μια συζήτηση που θα γίνει με την τρόικα, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης κάποιων υπουργείων, διότι «για να αποκτήσει πλήρη εικόνα ένας υπουργός, χρειάζεται κάποιος χρόνος».

Σε ερώτηση σχετικά με τα επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «δεν υπάρχουν άλλα 3,5 δισ., υπάρχουν αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2012 όπως έχει ψηφιστεί τον Μάρτιο και ισχύει ο προϋπολογισμός». «Δεν είναι πρόσθετα αυτά για το 2012, είναι προβλεπόμενα», προσέθεταν.

Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι οι υστερήσεις θα εξεταστούν καθ’ οδόν και πως κατά τη γνώμη του κ. Βενιζέλου πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές υστερήσεις, οι οποίες στη συνέχεια να απορροφηθούν κλιμακωτά έως το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για το εάν βγαίνει ο στόχος του ελλείμματος για το 2012 με βάση τα έως τώρα στοιχεία, εκτιμούν ότι η ύφεση επηρεάζει τον στόχο του ελλείμματος για το 2012, αλλά είναι διαφορετικός ο στόχος του ελλείμματος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και διαφορετικός σε απόλυτους αριθμούς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και σε συμπληρωματική ερώτηση, διευκρίνιζαν ότι σε αυτό δεν συγκαταλέγεται μια ενδεχόμενη επιβάρυνση σε πολύ υψηλά εισοδήματα «εάν υπάρξει ανάγκη».

Για το εάν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει νέα έκτακτη εισφορά, έλεγαν ότι στη σύσκεψη κορυφής στο Μεγαρο Μαξίμου δεν έγινε συζήτηση για μέτρα φορολογικού χαρακτήρα εσόδων, όπως δεν έγινε συζήτηση και για την «ενδιάμεση χρηματοδότηση», κάτι που ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι θα λυθεί αυτομάτως με την έννοια ότι είναι «σε πολύ μεγάλο βαθμό λογιστικού χαρακτήρα».

Όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών τις επόμενες ημέρες, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προβληματίζεται για τυχόν αντιδράσεις, ούτε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ούτε εκ μέρους συνδικαλιστών, «γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει και είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση να μετέχουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην ανάληψη της ευθύνης και τους βάρους της διαχείρισης της κρίσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Αποφάσισαν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012 – Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια και τον Φ.Π.Α

Βρήκε η κυβέρνηση τα 5,7 δισ και λείπουν άλλα 6 δισ. ευρώ – Θρίλερ με το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

Μειώσεις 10% ως 40% στο εφάπαξ … αναδρομικά!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε