Πολιτική

Capital control: “Λάβρος” ο Πολ Κρούγκμαν: Η Τρόικα θέλει να “ρίξει” τον Τσίπρα

Σε νέο άρθρο του στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, επιτίθεται στην "τρόικα", μιλάει για το capital control και παραθέτει δύο λόγους για τους οποίους θα ψήφιζε "ΌΧΙ" στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Για μία ακόμη φορά ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αρθρογραφεί για την Ελλάδα στο blog του στους New York Times.

Έχει τίτλο… “Grisis” (νέος όρος στο προσκήνιο;) και εξηγεί γιατί θα ψήφιζε “ΌΧΙ” στο επικείμενο δημοψήφισμα της Ελλάδος, ενώ χρησιμοποιεί “σκληρή γλώσσα” για την Τρόικα (σ.σ. εδώ να σημειώσουμε πως στο προηγούμενο άρθρο του για την Ελλάδα είχε αναφέρει πως πλέον πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι έχει αλλάξει κάτι και να επιστρέψουμε στο παλιό όνομα των… θεσμών).

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η Τρόικα έκανε μία προσφορά στον Αλέξη Τσίπρα γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα την απορρίψει κι αυτό έγινε για να “πέσει” η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν

“ΟΚ είναι αληθινό: Οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν, capital controls επιβλήθηκαν. Το Grexit δεν είναι πολύ μακριά από εδώ – ο μεγαλύτερος φόβος των μαζικών αναλήψεων έχει ήδη συμβεί, κάτι που σημαίνει πως η ανάλυση κόστους – οφέλους που ξεκινάει είναι περισσότερο ευνοϊκή για την έξοδο από το ευρώ παρά ποτέ.

Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι κάποιες αποφάσεις τώρα πρέπει να μπουν σε αναμονή μέχρι το δημοψήφισμα.

Εγώ θα ψήφιζα όχι για δύο λόγους. Πρώτον, όσο η προοπτική εξόδου από το ευρώ δημιουργεί φόβο σε όλους -εμού συμπεριλαμβανομένου- η τρόικα τώρα απαιτεί αποτελεσματικά το καθεστώς πολιτικής των πέντε περασμένων ετών να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Που είναι η ελπίδα σ’ αυτό; Ίσως, απλά ίσως, η θέληση για να φύγεις θα εμπνεύσει μία δεύτερη σκέψη, παρόλο που πιθανότατα δεν θα γίνει. Παρόλα αυτά, η υποτίμηση δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος από αυτό που ήδη υπάρχει, και θα μπορούσε να στρώσει το δρόμο για επικείμενη ανάκαμψη, όπως έκανε στο παρελθόν τόσες άλλες φορές και σε τόσα άλλα μέρη. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο διαφορετική.

Δεύτερον, οι πολιτικές επιπτώσεις ενός “ΝΑΙ” θα ήταν βαθιά ανησυχητικές. Η τρόικα έκανε στον Τσίπρα μία προσφορά που δεν μπορούσε να δεχτεί και πιθανότατα το έκανε αυτό εν γνώσει της. Συνεπώς το τελεσίγραφο ήταν στην πραγματικότητα μία κίνηση για να αντικαταστήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Κι ακόμη κι αν δεν σου αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να ενοχλεί οποιονδήποτε πιστεύει σε Ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Πολ Κρούγκμαν κλείνει το άρθρο του με μία… “παράξενη”, όπως λέει χαρακτηριστικά, σημείωση σχετικά με τον ρυθμό των αναρτήσεών του στο blog των New York Times.

Αναφέρει κλείνοντας: “Έχω μία μικρή άδεια αυτή την εβδομάδα, κάνοντας ένα ταξίδι με ποδήλατο σε μία απόρρητη τοποθεσία. Η άδεια είναι μικρή επειδή δεν διαπραγματεύτηκα μέρες άδειας από την στήλη. Θα γράψω στην αυριανή έκδοση (χμμ, αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το θέμα) και θα έχω φροντίσει ώστε να συμμετέχω και στην στήλη της Παρασκευής. Σχεδίαζα να κάνω λίγο, αν όχι καθόλου blogging και σε κάθε περίπτωση θα κάνω λιγότερο από όσο θα έκανα, δεδομένων των συνθηκών”.

Πηγή: krugman.blogs.nytimes.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 39
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221