Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

“Φαρμάκι” ξανά ο Σόιμπλε πριν το δημοψήφισμα! “Στο… χέρι σας το Grexit! Η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει μεταρρυθμίσεις!” Θα έρθει κούρεμα καταθέσεων;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο αυριανό δημοψήφισμα
– Νέα συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αλλεπάλληλα “καρφιά” για την ελληνική κυβέρνηση!
– “Μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες” λέει ο Γερμανό υπουργός Οικονομικών!
– Τρόμος από το δημοσίευμα των Financial Times για “κούρεμα” καταθέσεων!
– Καθησυχάζει η Λούκα Κατσέλη αλλά προειδοποιεί για την ρευστότητα των τραπεζών εν μέσω capital control
– Οργισμένη διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών

Η αγωνία κορυφώνεται! Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και να κληθεί ο ελληνικός λαός να πει ένα “ΝΑΙ” ή ένα “ΌΧΙ” στο αυριανό δημοψήφισμα.

Μέχρι τότε, η ανησυχία των πολιτών είναι έκδηλη και αφορά φυσικά στις καταθέσεις τους. Ήδη η ταλαιπωρία που υφίστανται από την Δευτέρα που επεβλήθη το capital control στις τράπεζες είναι αρκετά μεγάλη -και ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως οι συνταξιούχοι- ωστόσο μέσα σε αυτή την ταλαιπωρία ήρθε να προστεθεί και η… “βόμβα” των Financial Times, που κάνει λόγο για “κούρεμα” καταθέσεων!

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δημοσίευμα εκ του πονηρού, ενώ ανακοίνωση διάψευσης έβγαλε και το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οποιαδήποτε διάψευση…μικρή διαφορά μπορεί να κάνει στους απλούς πολίτες που φυσικά απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Την ίδια ώρα, το… “φαρμάκι” του για την ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να ρίξει για πολλοστή φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξη του στην Bild.

“Δεν με εξέπληξε το ότι δεν βρήκαμε λύση!”

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν “προβλέψιμη” διότι η Αθήνα “δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”.

Όποιος γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων“, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα.

Για αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά“, συνέχισε ο Σόιμπλε.

Το Grexit… στα χέρια των Ελλήνων!

Το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα βγει από την ευρωζώνη “σε σύντομο χρονικό διάστημα”, είναι ένα ερώτημα στο οποίο μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν“, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Σόιμπλε: “Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στην Ελλάδα”

Ο Σόιμπλε έκρινε επίσης ότι είναι “σχετικά μικρός” ο “κίνδυνος μετάδοσης” της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες “είναι κλειστές προς το παρόν” και το ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικής εποπτείας “παρακολουθεί την κατάσταση”, ανέφερε.

Οι αγορές έχουν αντιδράσει με πολύ συνετό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο“, εκτίμησε.

“Βόμβα” από Financial Times και διάψευση

Παράλληλα, ένα δημοσίευμα που προκαλεί τρόμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες δημοσίευσαν οι Financial Times, το οποίο αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό κούρεμα των καταθέσεων, υπό το φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα, οι Financial Times επικαλούνται για το ρεπορτάζ τους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με τα σχέδια που αναφέρει το δημοσίευμα, θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων τουλάχιστον 30% και για ποσά άνω των 8.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στους Financial Times πως αυτό το σχέδιο και σενάριο αφορά τουλάχιστον μία τράπεζα από τις 4 συστημικές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η παρέμβαση Κατσέλη και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Με παρέμβασή της στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δημοσίευμα εκ του πονηρού. Διέψευσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες και “ως εκ τούτου αυτά τα σενάρια είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας”.

Πάντως, η κα Κατσέλη παραδέχθηκε πως εάν από τη Δευτέρα δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε «προβοκάτσια» το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times το οποίο κάνει λόγο για δήθεν «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι το δημοσίευμα αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας και ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα».

Παράλληλα, από το υπουργείο επισημαίνεται αυτό που προαναφέραμε, ότι δηλαδή η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε