Πολιτική

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Alco: Τι ψηφίζουν οι Κεντρώοι – Πόσο πειστικές είναι οι εξαγγελίες των κομμάτων

Για το κριτήριο της ψήφου και τις εξαγγελίες των κομμάτων απάντησαν όσοι συμμετείχαν στο β’ μέρος της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Οι πολίτες στη δημοσκόπηση απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήματα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Να σημειωθεί ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙZΑ ήταν 6,6%.

Στην ερώτηση ποιο είναι το βασικό κριτήριο ψήφου οι πολίτες απάντησαν: Πρόγραμμα/ εξαγγελίες σε ποσοστό 28% και ακολουθούν: η ιδεολογία με 25%, η μη σχέση του κόμματος από τη διαφθορά με 15%, η σύγκριση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με 14%, ο αρχηγός του κόμματος με 9% και οι υποψήφιοι των κομμάτων με 4%.

dim

Από την άλλη οι ψηφοφόροι εξήγησαν πόσο πειστικές θεωρούν τις εξαγγελίες των κομμάτων; Εκείνοι της Νέας Δημοκρατίας απαντούν: «Λίγο (21%) ή καθόλου (41%)» σε ποσοστό 62%, ενώ «Αρκετά (21%) και Πολύ (10%)» σε ποσοστό 31%.

Οσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα της πειστικότητας των εξαγγελιών μοιάζει ακόμα μεγαλύτερο καθώς «Λίγο (26%) ή Καθόλου (47%)» απαντά το 73% ενώ «Αρκετά (15%) και Πολύ (4%)» απαντά το 19%.

Από την άλλη οι αναποφάσιστοι δηλώνουν σε ποσοστό 31% χωρίς ιδεολογία, 21% κεντρώοι, 13% δεξιοί, 10% κεντροαριστεροί, 9% κεντροδεξιοί και 4% αριστεροί.

dim

Οσον αφορά αυτούς που χαρακτηρίζονται ως «Κεντρώοι» δηλώνουν ότι ψηφίζουν: Νέα Δημοκρατία 26%, ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 24%, ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 23% και αλλο κόμμα 15%.

dim

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει – σε περίπτωση που κυβερνήσει ξανά – την πολιτική του 2015 – 2019, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 65% «ναι», ενώ το 26% θεωρεί πως «έχει αλλάξει».

Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η απλή αναλογική δεν αποτελεί «ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας», ενώ το 23% θεωρεί πως αποτελεί τέτοια ευκαιρία.

dim

Να σημειωθεί τέλος ότι στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 64%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 15%. Δεν ξέρω/δεν απαντώ, δηλώνει το 22%.

dim

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ελλάδα και άλλες 24 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο του Ισραήλ για κατασκευή 3.400 νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη
«Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση και ζητούμε την άμεση αναίρεσή της με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τονίζεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και 24 ομόλογοί του
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς πάνω από χάρτη με τους ισραηλινούς εποικισμούς 2
Συγκινεί ο Τρύφων Αλεξιάδης για τον Απόστολο Βεσυρόπουλο - «Όταν αισθάνθηκα αδιαθεσία στη Βουλή μου τηλεφωνούσε να δει πώς είμαι»
Ο Τρύφων Αλεξιάδης χαρακτήρισε τον Απόστολο Βεσυρόπουλο ως έναν «σπουδαίο πολιτικό και ικανό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας»
Απόστολος Βεσυρόπουλος