Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Παρεμβατικός, πιεστικός και φορτικός» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Παρεμβατικός, πιεστικός και φορτικός» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Για δεύτερη συνεδρίαση συνεχίστηκε η κατάθεση της Ελένης Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο, με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη, να της υποβάλουν σωρεία ερωτήσεων.

Η μάρτυρας, εν ενεργεία εισαγγελέας Εφετών, επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν «παρεμβατικός, πιεστικός και φορτικός» ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του, ως προς την υπόθεση της Novartis, το διάστημα που την χειριζόταν εκείνη, «εκβιαστική».

Κι αυτός παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κάνοντας λόγο για καθυστερημένη καταγγελία σε βάρος του, με την κυρία Ράικου να επισημαίνει «δεν ξυπνήσαμε τέσσερις εισαγγελείς ένα πρωί να καταγγείλουμε τον Παπαγγελόπουλο…» και την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου να σχολιάζει « Στηρίζατε ένα αφήγημα , όπως το λένε οι πολιτικοί, περί σκευωρίας. Δεν σας κατέκρινα… Το μόνο κοινό , όχι κοινή απόφαση ..».

Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Ράικου- πάντως- επέμεινε πως η κρίση της είναι ότι στην υπόθεση της Novartis τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τους κατασκεύασε η διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη, μετά από προτροπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η κυρία Ράικου ωστόσο διαχώρισε τη στάση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τα υπόλοιπα μέλη της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οι υπόλοιποι ήταν υποστηρικτικοί, πλην του κατηγορουμένου υπουργού, ο οποίος είχε τη δική του ατζέντα.Συνήγορος Δημ. Παπαγγελόπουλου: Γιατί πηγαίνατε στο γραφείο του, αφού ήταν παρεμβατικός;
Μάρτυρας: Ήταν υπουργός και εγώ προϊσταμένη δικαστικής υπηρεσίας.

Οι ερωτήσεις της προέδρου

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας (24.10.2022), η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, υπέβαλε νέο κύκλο ερωτήσεων στην μάρτυρα. Η κυρία Ηλιοπούλου ρώτησε την κυρία Ράικου, από το γιατί κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον… «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης χωρίς να ερωτηθεί σχετικά από τον τότε διενεργούντα την έρευνα για τη Novartis, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη,  μέχρι για το πώς, ενώ, την τρόμαξε η πίεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δεν την τρόμαξε η…υπερέκθεσή της λόγω της καταγγελίας της, σε βάρος του.

Πρόεδρος: Στην κατάθεση της στον κ. Σοφουλάκη, επανέρχεστε μετά από δύο ώρες και λέτε για τον «Ρασπούτιν»…

Μάρτυρας: Επέστρεψα μετά από μισή ώρα, 20 λεπτά. Ανέφερα ποιος ήταν ο «Ρασπούτιν», ένα προσωνύμιο που εγώ είχα δημοσιοποιήσει. Δε με ρώτησε για άλλες παρεμβάσεις αλλά μόνο για υπόθεση novartis.

Πρόεδρος: Άρα η μόνη αξιόποινη πράξη, είναι αυτή που έχουμε εδώ, αυτή που δικάζουμε…

Μάρτυρας: Αυτή είναι η μόνη καταγγελθείσα.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου συνέχισε να ρωτά την Ελένη Ράικου στο ίδιο κλίμα με την μάρτυρα να της απαντά: «Κάθε φορά που κάναμε κάτι που δεν του άρεσε (σς του Δ. Παπαγγελόπουλου) έστηνε δημοσιεύματα σε βάρος μας, εμένα κι άλλων συναδέλφων μου. Είναι πραγματικότητα κύρια Πρόεδρε…»

Πρόεδρος: Σεβαστή η ψυχολογική σας κατάσταση και φόβος σας, όμως η υπερεκθεση σας στη συνέχεια δε σας φόβισε;

Μάρτυρας: Ποια υπερέκθεση εννοείται, που οδήγησε και σε υπαιτιότητα μου;

Πρόεδρος: Δε σας κατηγορεί κανείς…Τότε όμως ακούγαμε από το πρωί ως το βράδυ η Ράικου, η Ράικου…

Πρόεδρος: Με κάλεσε ο κ. Σοφουλάκης, ας μην με καλούσε. Πριν με είχε καλέσει και ένας εισαγγελέας πρωτοδικών και με ρώτησε μόνο ποιοι είναι οι κύκλοι μου.

Πρόεδρος: Μόνη σας είπατε ποιος είναι ο «Ρασπουτιν»

Μάρτυρας: Μα ήδη είχα εκθέσει ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά….

Πρόεδρος: Θέλω να διερευνήσω εάν η παραίτηση σας έγινε για κάποιον άλλο λόγο…

Μάρτυρας: Μέχρι δύο ημέρες πριν την παραίτηση, ήμουν υπερ χαρούμενη διότι πίστευα ότι είχα βρει τον τροφοδότη λογαριασμό στην υπόθεση της Novartis.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αίτημα προκειμένου να κληθούν στο δικαστήριο οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος, Γιάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφυλλου υπέβαλε ο εκ των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη, Γιαννης Μαντζουράνης προς το Ειδικό Δικαστήριο ενώ η κατάθεση της Ελένης Ράικου συνεχίζεται και αύριο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις