Πολιτική

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων σε ΜΜΕ και διαφημιστική αγορά η τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των Μέσων Ενημέρωσης

Μια τροπολογία που φέρνει τα πάνω - κάτω στην διαφημιστική αγορά έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των ΜΜΕ. Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει προκαλέσει την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να προκηρύξει 24ωρη απεργία από σήμερα στις 10.00 έως αύριο στις 10.00.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας

Με την τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις.

Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.

Η τροπολογία ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ειδικά για το ζήτημα των συμπράξεων στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού.

Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.

Εξάλλου, αντιδράσεις και από κυβερνητικούς βουλευτές προκαλεί άλλη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα (σ.σ. η συζήτηση του ξεκινά το απόγευμα), με την οποία αίρεται η υπόχρεωση δημοσίευσης προκηρύξεων, στον περιφερειακό Τύπο, του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το παρασκήνιο του τηλεγραφήματος για το τέλος της τρόικας: Γιατί “χάλασε” την κυβέρνηση

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Γιουνκέρ – Μισόλογα για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου

“Σε βάθος 15ετίας η “ρήτρα αξιόμαχου” λέει η κυβέρνηση που βάζει “μπροστά” τον Σαμαρά

Το Reuters αποκαλύπτει το σχέδιο για την κατάργηση της τρόικας – Ποιοι θα μας ελέγχουν και κάθε πότε – Οι “τιμωρίες” για τα επόμενα 6 χρόνια

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κλήρωση για τους ανώτατους δικαστές στην υπόθεση Τριαντόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα
Απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας...
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Μητσοτάκης σε Σίσι: Οι χώρες μας πυλώνες σταθερότητας – Προειδοποίηση σε Ερντογάν: Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι 11
Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Στον «αέρα» η πλατφόρμα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες – Τι θα ισχύσει με τις ταυτότητες
«Βρισκόμαστε πια στις τελευταίες συνεννοήσεις, οι πλατφόρμες που χρειάζονται είναι έτοιμες και μένει μέσα στον Μάιο να βγούμε στον αέρα», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Η εφαρμογή gov.gr wallet στα κινητά
«Πυρά» Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου μετά τις καταγγελίες της για τη δικογραφία των Τεμπών - «Επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση»
«Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης 10