Πολιτική

Επικοινωνιακή αντεπίθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο – Πως “είδαν” στο Μαξίμου τις απεργιακές συγκεντρώσεις

Εργασιακό νομοσχέδιο: Η αποτίμηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και η «μάχη» της Βουλής. Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση;

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, με την παρουσία μάλιστα τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε προβληματισμό στην κυβέρνηση… 

Στο Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζουν από σήμερα κιόλας, και προς την τελική ευθεία για την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, επικοινωνιακή αντεπίθεση… 

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ρίχνονται στη “μάχη”, προκειμένου μέσα από τις εμφανίσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να επικοινωνήσουν στους πολίτες ένα προς ένα τα σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία η κυβέρνηση σημειώνει ότι προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και παράλληλα παρέχουν διευκολύνσεις για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή τους ζωή. 

Η κοινοβουλευτική “μάχη” ξεκινά στη Βουλή τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, και παρά τον αρχικό σχεδιασμό να ψηφιστεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου, συζητείται η σύντμηση της διαδικασίας και το εργασιακό νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους από το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουνίου. 

Μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, θα κατατεθεί πρότασης ονομαστικής ψηφοφορίας, με στόχο να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν σε ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου. 

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες που λέει ότι υποστηρίζει. Να τοποθετηθεί σε κάθε ένα θετικό, προοδευτικό μέτρο, ξεχωριστά» δηλώνει στο Newsit.gr στέλεχος της κυβέρνησης.

Κωστής Χατζηδάκης: Κάναμε ρεκόρ εκδόσεων εκκρεμών συντάξεων τον Οκτώβριο - Τι είπε για κατώτατο μισθό

Χατζιδάκης κατά αντιπολίτευσης 

Ό,τι κάνει το άσπρο μαύρο κατηγόρησε ευθέως χθες, μετά τις απεργειακές κινητοποιήσεις την αντιπολίτευση ο υπουργός Εργασίας. «14 μέρες άδεια πατρότητας, 2 μήνες γονική άδεια και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ. Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Θετικά μέτρα για τα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ, για τους εργατοτεχνίτες, για την τηλεργασία.
Η αντιπολίτευση παριστάνει ότι όλα αυτά δεν τα βλέπει. Έχει κολλήσει με την καραμέλα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας” αντέδρασε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι και αυτό το θέμα η κυβέρνηση το ρυθμίζει “με βάση αυτά που συμβαίνουν στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας μάλιστα τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές μαζί με την αριστερά!», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σάνσεθ στην Ισπανία και η κεντροαριστερή κυβέρνηση των «Σοσιαλιστών» με το «Μπλόκο της Αριστεράς» στην  Πορτογαλία, ακολουθούν και αυτοί «ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών τους; Επί αυτού του ερωτήματος αναμένεται να καλέσει ο υπουργός Εργασίας τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΜέΡΑ 25  – που εστιάζουν στη ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας – να απαντήσουν στη Βουλή.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο εσωτερικό της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας. Παρ’ ό,τι στην κυβερνητική παράταξη δεν αναμένουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από βουλευτές, με αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, ωστόσο υπάρχει επαφή με βουλευτές οι οποίοι έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση της αγωνία και την γκρίνια ψηφοφόρων…

apergianew

“Ταμείο” κάνει η Κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου παρακολούθησαν με προσοχή όσα συνέβησαν χθες στις απεργειακές συγκεντρώσεις, σημειώνουν ότι οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα ήταν οπωσδήποτε μεγαλύτερες από εκείνες της Πρωτομαγιάς, ωστόσο τονίζουν ότι παρά την κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών μέσα και από τους κομματικούς μηχανισμούς και τα social media, το παρόν έδωσαν εκτός από τους 4 από τους 5 πολιτικούς αρχηγούς, οι συνδικαλιστικές και κομματικές οργανώσεις και… “όχι η κοινωνία”,  όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

“Η συμμετοχή στην απεργία ήταν εξαιρετικά μικρή, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης, ούτε τις πρακτικές των συνδικάτων” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. 

Επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι: στον τραπεζικό κλάδο η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 2, στα σούπερ μάρκετ ήταν αλλού μηδενική κι αλλού 2%, τα καταστήματα του λιανεμπορίου και η εστίαση παρέμειναν ανοιχτά, στις τηλεπικοινωνίες η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 15% και στις αερομεταφορές ήταν μηδενική. Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ επισημαίνουν ότι η συμμετοχή ήταν: 3,58% στη ΔΕΗ, 4,75% στην ΕΥΔΑΠ, στον ΔΕΔΔΗΕ 2,54%, στα ΕΛΤΑ 15,28% και στην ΕΥΑΘ 8,80%.

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση κάνει λόγο για “επιτυχείς” απεργειακές εκδηλώσεις και ακονίζει “τα βέλη” για τη μάχη της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δούκας κατά Ανδρουλάκη για «αποκλεισμούς στελεχών» εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – «Άνοιγμα» σε Τσίπρα
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ακόμη ότι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και να μη σβηστούν τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
3
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
19
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 37