Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Εύα Καϊλή: Διαγράφηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές της ευρωβουλής – «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

Εύα Καϊλή: Διαγράφηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές της ευρωβουλής – «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»
Reuters

Η Εύα Καϊλή τέθηκε εκτός της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση διαγραφής της Ελληνίδας πολιτικού έχει άμεση ισχύ μετά και τις τελευταίες, ραγδαίες, εξελίξεις στο θρίλερ διαφθοράς.

Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση αναστολής της ιδιότητας μέλους για την Εύα Καϊλή, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της ευρωβουλής (S&D) ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας (12.12.2022) τη διαγραφή της.

Παράλληλα, οι S&D ζήτησαν την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της ευρωβουλής:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ερευνητικές αρχές.

Η σημερινή (σ.σ. 12.12.2022) συνεδρίαση της Ομάδας S&D, μετά από πρόταση του Προεδρείου της Ομάδας S&D, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Λάβαμε την απόφαση να αποβάλουμε την Εύα Καϊλή από την Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, μετά την αναστολή της ιδιότητάς της στις 9/12/2022. Επιπλέον, η Ομάδα S&D απαίτησε την απομάκρυνσή της από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας, επικαλούμενη το άρθρο 21 του Κανονισμού της.

Αποφασίζουμε ότι: Η ιδιότητα μέλους της ομάδας των ευρωβουλευτών S&D που υπόκεινται σε δικαστική έρευνα θα ανασταλεί.

Οι ευρωβουλευτές S&D που απασχολούν κοινοβουλευτικούς βοηθούς οι οποίοι υπόκεινται στη δικαστική έρευνα, θα πρέπει, εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας, να παραιτηθούν από κάθε ευθύνη και να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ομάδα S&D, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχετικές πολιτικές και σχέσεις της ΕΕ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αδικήματα, η Ομάδα θα τερματίσει την ιδιότητα του μέλους των ενδιαφερομένων.

Η Ομάδα S&D, υποστηρίζοντας τη συνεχιζόμενη έρευνα, θα γίνει ”parte lesa” και θα εξετάσει νομικά μέτρα κατά όσων υπονομεύουν την Ομάδα S&D και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του.

Ζητάμε, δεδομένης της σοβαρότητας των ισχυρισμών, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, την αναστολή των εργασιών επί φακέλων και ψηφοφοριών της ολομέλειας που αφορούν τα κράτη του Κόλπου, ιδίως όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις. Προτείνουμε την εφαρμογή του άρθρου 198 του εσωτερικού κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ζητηθεί η αναπομπή στην επιτροπή LIBE της έκθεσης Marquardt σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Ζητούμε την προσθήκη μιας συζήτησης στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας με τίτλο: ”Δήλωση της Επιτροπής – Υποψίες διαφθοράς από τις χώρες του Κόλπου και η ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ”.

Προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής του ΕΚ για τις ξένες παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ με στόχο τον επηρεασμό της λήψης αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα S&D θα ξεκινήσει τη δική της εσωτερική έρευνα.

Προτείνουμε, σε περίπτωση που η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ξένη παρέμβαση και διαφθορά, να επιβληθούν κυρώσεις σε κάθε κράτος και σε κάθε άτομο που εμπλέκεται».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις