Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019 – Πέτρος Κόκκαλης: Ο κομμουνιστής παππούς, ο Ολυμπιακός και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το επώνυμο Κόκκαλης είναι συνυφασμένο με τον Ολυμπιακό και την… Intralot. Ο Πέτρος Κόκκαλης αποφάσισε να αφήσει τις επιχειρήσεις, τον Ολυμπιακό και το δήμο Πειραιά για να διεκδικήσει την… τύχη του στην ευρωβουλή, ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ποιος είναι όμως ο Πέτρος Κόκκαλης, για τους λίγους που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν πολλά για τον μεγάλο γιο του Σωκράτη Κόκκαλη;

Ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του Σωκράτη Κόκκαλη και της Σοφίας Σκούρα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου του 1970. Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Έλενα Σκουλά, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά, τον 20χρονο Σωκράτη και τη 19χρονη Σοφία.

[read4more]

Φροντίζει να κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ό,τι “κυκλοφορεί” για τις σχέσεις του, παραμένει σε επίπεδο… φημών.

Από την πλευρά του πατέρα του, είναι εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, του επονομαζόμενου και «κόκκινου» γιατρού, αφού ήταν υπουργός της κυβέρνησης του βουνού. Από την πλευρά της μητέρας του, παππούς του ήταν ο Σπύρος Σκούρας, ιδιοκτήτης της “Σκούρας Φιλμ” και πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ.

Τα αστεία μας πάντα αφορούσαν τις αγαπημένες μας ποδοσφαιρικές ομάδες – Πέτρος Κόκκαλης για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Πέτρος Κόκκαλης σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο Hampshire και έκανε μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση στο Χάρβαρντ J.F.K. School of Government. Έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Λαοσυντάκτης του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

petroskokkalis syzygos
Με την πρώην σύζυγό του σε κάποιο από τα γλέντια του Ολυμπιακού

petroskokkalis socratesjr

Ο Ολυμπιακός

Από τον Μάιο του 1993, όταν ο πατέρας του αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Πέτρος Κόκκαλης συνέδεσε το όνομά του με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού. Το 1994 τοποθετήθηκε διευθυντής Marketing της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ και το 1996 γενικός διευθυντής της εταιρείας. Για χρόνια ήταν και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ.

petroskokkalis olympiacos

Ήταν άλλωστε ο άνθρωπος που στα χρόνια της παντοκρατορίας του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο αστέρες που ήρθαν στον Πειραιά και… έριξαν τα τσιμέντα του “Καραϊσκάκης” (κατά την προσφιλή έκφραση της δεκαετίας του ’80), όπως ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς και ο Τζιοβάνι.

petroskokkalis olympiacos giovanni
Με τον Τζιοβάνι
petroskokkalis olympiacos zahovic
Με τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς
petroskokkalis kapetanios
Με τον “καπετάνιο” Γιώργο Βαρδινογιάννη

Ήταν πάντα κοντά στην ομάδα, είτε στο μπάσκετ και δεν ήταν λίγες οι φορές που συντρόφευσε τους παίκτες στα μπουζούκια, για να πανηγυρίσουν μια από τις επιτυχίες της.

petroskokkalis olympiacos tarlac
Με τον Ντράγκαν Τάρλατς

Ο Πέτρος Κόκκαλης ενεπλάκη επίσης στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, του οποίου υπήρξε πρόεδρος για μόλις δυο μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2008. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στην Intralot, διατέλεσε αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Κόκκαλη, ενώ το 2006 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της νέας διοργανώτριας αρχής του ελληνικού πρωταθλήματος, της Super League.

Ο Πειραιάς

Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Πέτρος Κόκκαλης αποφάσισε να είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό “Πειραιάς Νικητής” του (μέχρι τότε) αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Γιάννη Μώραλη. Η ομάδα είχε πια αλλάξει χέρια και το 2010 πέρασε από εκείνα του Σωκράτη Κόκκαλη σε εκείνα του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Πέτρος Κόκκαλης δεν δυσκολεύτηκε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.

petroskokkalis

petroskokkalis
Ο Πέτρος Κόκκαλης με τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά όπου είχε γίνει προσωρινός προσφυγικός καταυλισμός για μήνες

Οι σχέσεις των δυο πλευρών φαίνονταν πάντα καλές. Μέχρι που άρχισαν οι φήμες πως ο Πέτρος Κόκκαλης πιθανόν θα ήταν ένα από τα ονόματα στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Το γυαλί στις σχέσεις Πέτρου Κόκκαλη και της πλευράς Μώραλη – Μαρινάκη έσπασε οριστικά. Γιατί όπως φάνηκε είχε ραγίσει πιο πριν.

Η κόντρα κλιμακώθηκε όταν ο δήμαρχος Πειραιά βγήκε δημόσια και κάλεσε τον Πέτρο Κόκκαλη να παραιτηθεί σε περίπτωση που σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Εκείνος “σήκωσε” το γάντι, απάντησε, παραιτήθηκε και τα πυρά που ανταλλάχθηκαν αποκάλυψαν έναν, μέχρι εκείνη τη στιγμή, “πόλεμο” σε πλήρη εξέλιξη…

petroskokkalis
Πέτρος Κόκκαλης – Γιάννης Μώραλης

«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση, γιατί για να υπάρξει πρέπει και τα δύο μέρη να την επιθυμούν ή να την επιδιώκουν και γενικά να τρέφονται από αυτή. Εγώ δεν έχω ούτε τη διάθεση, ούτε τον χρόνο να αντιπαρατίθεμαι με fake news και δίκες προθέσεων. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι η ακατανόητη επιθετικότητα από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου. Την παρακολουθώ με έκπληξη, αλλά επίσης πρέπει να σας πω ότι δεν με αφορά», ήταν η τελευταία αναφορά από τον Πέτρο Κόκκαλη για τα όσα γράφονται σχετικά με τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

kokkalis marinakis

Ο κομμουνιστής παππούς

Το ότι ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη (πατέρας του Σωκράτη) ήταν κομμουνιστής ήταν γνωστό. Αλλά επέστρεψε στην επικαιρότητα όταν άρχισαν οι φήμες πως ο εγγονός του επρόκειτο να είναι ένας από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1896 στη Λιβαδειά και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης στην Ελβετία. Από εκεί πήρε το διδακτορικό του το 1919.

Για τον γιατρό Πέτρο Κόκκαλη, το 1951 ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε πει: «αν ο Κόκκαλης ήταν στην Ελλάδα , έπρεπε να ήταν πρωθυπουργός. Είναι ο καλύτερος από όλους»

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1929, πολέμησε στην Αλβανία και το 1942 έχασε την έδρα του γιατί συμμετείχε στο ΕΑΜ. Ήταν υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας στην κυβέρνηση του βουνού. Μετά την απελευθέρωση έφυγε για το Παρίσι, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα το ’46 και έγινε υπουργός στην προσωρινή Δημοκρατική κυβέρνηση. Ήταν στενός συνεργάτης του τότε γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη.

Το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην ανατολική Γερμανία. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Χειρουργικής της Καρδιάς και των Αιμοφόρων Αγγείων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας έγινε μέλος. Ήταν προσωπικός φίλος του ηγέτη της χώρας, Βάλτερ Ούλμπριχτ.

Πέθανε από έμφραγμα το 1962.

Με πληροφορίες και από Wikipedia

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η τηλεθέαση που έκανε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ και η μάχη για την ηγεμονία στην αντιπολίτευση
Η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ - Τι κρύβεται πίσω από τα υψηλά ποσοστά στο σύνολο και το μεγάλο χάσμα στις νεότερες ηλικίες
Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ
Άδωνις Γεωργιάδης για τον «καβγά» με Βούλγαρη και Χασαπόπουλο: Μπορείτε να με κατηγορείτε όσο θέλετε αλλά ο κόσμος θα κρίνει
«Είπα κάτι παράλογο; Αν μας ενοχλούν οι κομπογιαννίτες δεν πρέπει να μας ενοχλούν παντού; Ή μόνον όπου μας συμφέρει;» γράφει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 8
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Guardian»: Ας επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα – Χρειάζεται πολιτική βούληση και σθένος
«Η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο μίας ευρείας και διαρκούς πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Ακρόπολης 141
Μάκης Βορίδης για Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση – Δεν το είπε για να βλάψει κάποιον
«Δεν θεωρώ ότι η κ. Μπακογιάννη λέει κάτι για να βλάψει κάποιον. Νομίζω ότι το λέει από αγωνία, από αγάπη, για να υπάρξει καλύτερη απόδοση και καλύτερο αποτέλεσμα της κυβέρνησης»
Ο Μάκης Βορίδης
Άδωνις Γεωργιάδης για Κώστα Αρβανίτη: Αυτός που έβριζε τον Σαμαρά με καλεί να παραιτηθώ για την φράση μου με τον «μπάφο» – Έλα Χριστέ και Παναγία!
«Ε όχι και ο Αρβανίτης ε όχι και ο Αρβανίτης» έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης 37
Τα «καρτέλ» στο επίκεντρο της στρατηγικής Τσίπρα για την ακρίβεια – Στο στόχαστρο διυλιστήρια, τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Στην ακρίβεια και στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταφέρει το βάρος της αντιπαράθεσης η ΕΛ.Α.Σ. - Η «εργαλειοθήκη» παρεμβάσεων για καύσιμα και υπερκέρδη και το εκλογικό δίλημμα που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 14