Πολιτική

Γιάννα Αγγελοπούλου υπέρ Τσίπρα: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γιάννα Αγγελοπούλου εκφράζεται δημόσια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μιλά για τη λιτότητα και χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών με τη λέξη αξιοπρέπεια.

“Πριν δύο εβδομάδες, ο ελληνικός λαός με μια αποφασιστική του ψήφο ανέδειξε μια σειρά από επιθυμίες που μπορούν να συνοψιστούν σε μια λέξη: αξιοπρέπεια. (…) οι Έλληνες επέλεξαν αυτή την κυβέρνηση, όχι λόγω απόγνωσης αλλά από αισιοδοξία και πεποίθηση ότι μπορούν να αφήσουν πίσω τους τις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων αν… Αν τους δοθεί μια ευκαιρία”, τονίζει η κα Αγγελοπούλου σε άρθρο της στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Η κα Αγγελοπούλου πλέκει το εγκώμιο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως αν και κανείς περίμενε πως “λόγω αντανακλαστικών” θα διαφωνούσε μαζί του “εγώ πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει την νέα εκείνη ηγεσία που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Εκείνο που χρειάζεται τώρα, είναι χρόνος”.

“Προτού προλάβει να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός υπέστη άνευ προηγούμενου επιθέσεις από ηγέτες ανά την Ευρώπη. Τα ΜΜΕ αμέσως ξεκίνησαν να τυπώνουν πρωτοσέλιδα με ξεπερασμένους τίτλους που περιέγραφαν το σενάριο του παρελθόντος της Ελλάδας, σαν να ήταν – κατ’ ανάγκη – το σενάριο του μέλλοντός μας”, σημειώνει και προσθέτει πως για να επιτευχθεί η νέα αρχή που ψήφισαν οι Ελλήνες ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί και η βοήθεια των ηγετών του κόσμου, της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

«Αν οι ηγέτες ανά τον κόσμο και στην Ευρώπη βοηθήσουν τον Τσίπρα να αποδώσει στους Έλληνες πολίτες την αξιοπρέπεια, τότε και οι Έλληνες πολίτες- θα ανταποκριθούν στην πρόκληση – για τον εαυτό τους και για τον κόσμο”.

Το άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου

Το μόνο που λέμε είναι δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Προς κάθε ενδιαφερόμενο και οι ενδιαφερόμενοι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια…

Πριν δύο εβδομάδες, ο ελληνικός λαός με μια αποφασιστική του ψήφο ανέδειξε μια σειρά από επιθυμίες που μπορούν να συνοψιστούν σε μια λέξη: Αξιοπρέπεια.

Σε τελική ανάλυση οι Έλληνες επέλεξαν αυτή την κυβέρνηση, όχι λόγω απόγνωσης αλλά από αισιοδοξία και πεποίθηση ότι μπορούν να αφήσουν πίσω τους τις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων αν…

Αν τους δοθεί μια ευκαιρία.

Με απλά λόγια, οι Έλληνες δεν αισθάνονται ότι τους δίνεται τώρα αυτή η ευκαιρία – και δικαίως.

Με όλα αυτά που λέγονται και γράφονται για την αύξηση του ΑΕΠ, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους χρόνους αποπληρωμής του χρέους, αυτό που χάνεται είναι το συνεχές ανθρώπινο κόστος της λιτότητας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η ανεργία ανέρχεται στο 25,8%. Σαν μέτρο σύγκρισης, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ξεπερνά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία της Αμερικής στον βαθύτερο σημείο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του ‘30. Η ανεργία των νέων είναι ακόμη υψηλότερη – ξεπερνώντας το 50%. Η οικογένειά μου έχει την τύχη να ζει με ιδιαίτερη άνεση αλλά ένας συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός ελληνικών οικογενειών δυσκολεύονται ακόμη και να καλύψουν βασικές ανάγκες τους όπως η καθημερινή διατροφή, πόσο μάλλον να βοηθήσουν το μέλλον των παιδιών τους. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των – σχετικών με τη λιτότητα- αυτοκτονιών ανέρχεται σε 1 την ημέρα.

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -αδίκως – η Ελλάδα έχει αποτελέσει στόχο. Έχουμε δει πολλά κράτη ανά την υφήλιο να μην ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά εμείς καλούμαστε στο “ταμείο”. Λαοί ανά τον κόσμο εργάζονται λιγότερο από τους Έλληνες, αλλά εμείς αντιμετωπίζουμε το στερεότυπο του “τεμπέλη”.

Γνωρίζω, έχω δει και ζήσει μια διαφορετική Ελλάδα. Τη χώρα που είδα στην πορεία της προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες που μπορούσε και ήθελε όχι μόνο να ανταποκριθεί σε διεθνή πρότυπα αλλά να τα ξεπεράσει. Ως υποστηρικτής των Ελλήνων υποτρόφων φοιτητών στο Clinton Global Initiative University – έχω ζήσει από κοντά την ενέργεια και τις προοπτικές των νέων Ελλήνων. Και ως Ιδρυτικό Μέλος του Clinton Global Initiative Συνεδρίου για τη Μεσόγειο, προσβλέπω να υποδεχθώ ηγέτες στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούνιο ώστε να συζητήσουμε, εργαστούμε και να βρούμε λύσεις σε πολλά προκλήσεις που απασχολούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Κάθε κίνηση που εμπνέει και αναδεικνύει τις δυνατότητες των ανθρώπων απαιτεί χρόνο, όπως απαιτεί και ηγεσία.

Ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, είχα εκλεγεί με κεντροδεξιό κόμμα. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, αντιπροσωπεύει την Αριστερά.

Μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι -λόγω αντανακλαστικών- θα διαφωνούσα μαζί του, ενώ εγώ πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει την νέα εκείνη ηγεσία που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Εκείνο που χρειάζεται τώρα, είναι χρόνος.

Προτού προλάβει να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός υπέστη άνευ προηγούμενου επιθέσεις από ηγέτες ανά την Ευρώπη. Τα ΜΜΕ αμέσως ξεκίνησαν να τυπώνουν πρωτοσέλιδα με ξεπερασμένους τίτλους που περιέγραφαν το σενάριο του παρελθόντος της Ελλάδας, σαν να ήταν – κατ’ ανάγκη – το σενάριο του μέλλοντός μας.

Οι Έλληνες ψήφισαν συνολικά για μια νέα αρχή. Αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δε μπορεί να εξασφαλίσει μόνος του αυτή τη νέα αρχή. Αναγκαία είναι η συνεργασία και η βοήθεια από τους ηγέτες του κόσμου, τους ηγέτες της Ευρώπης και τους αντίστοιχους αξιωματούχους της ευρωζώνης, ώστε να γίνουν βιώσιμοι οι αυστηροί – και μη-εφαρμόσιμοι – κανόνες που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό.

Και πιστεύω ότι εάν οι ηγέτες ανά τον κόσμο και στην Ευρώπη βοηθήσουν τον Τσίπρα να αποδώσει στους Έλληνες πολίτες την αξιοπρέπεια, τότε και οι Έλληνες πολίτες- θα ανταποκριθούν στην πρόκληση – για τον εαυτό τους και για τον κόσμο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Γαλάζιο μασάζ» από τον Σταύρο Παπασταύρου στους κυβερνητικούς βουλευτές για τη δόμηση σε χωριά και οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
Δεν είναι λίγοι οι Νεοδημοκράτες βουλευτές που έχουν θορυβηθεί για τις συνέπειες του Προεδρικού Διατάγματος, που είχαν καταθέσει ακόμα και ερωτήσεις στη Βουλή
Σταύρος Παπασταύρου
Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για το πόρισμα Καρώνη: Ο Μαρινάκης έχει καταντήσει ο «ψευταράκος» του Μαξίμου
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μέσα από αυτή την ιστορία με το πόρισμα Καρώνη η κυβέρνηση επιχειρεί να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη
O Νίκος Ανδρουλάκης 2
Συνάντηση Φάμελλου και Χαρίτση για κοινές πρωτοβουλίες σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών
Η κοινή ερώτηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά αναζωπύρωσε τα σενάρια για κατάθεση κοινής πρότασης για προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή και τις ευθύνες του στο θέμα των Τεμπών
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης 1