Πολιτική

Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει από τώρα τον διάλογο για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο – Τι θα γίνει με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα ξεκινήσει στην επόμενη Κοινοβουλευτική Σύνοδο και πάντως πριν από το τέλος του 2025

Πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με συναινετική διάθεση και να μην υποδαυλίσουν την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η διαδικασία θα ξεκινήσει στην επόμενη Κοινοβουλευτική Σύνοδο και πάντως πριν από το τέλος του 2025.

Όμως η κυβέρνηση ανοίγει από τώρα τον δημόσιο διάλογο και ζητά από κόμματα να τοποθετηθούν από τώρα πάνω στο ζήτημα αυτό, παίρνοντας θέση για τις προτάσεις της ΝΔ και καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές τους.

Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο δημόσιο

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε τον τόνο. Το πρώτο άρθρο για το οποίο ζητά συναινέσεις είναι η αναθεώρηση του άρθρου 103. Προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλαγή που θα επιτρέψει την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αφετέρου, αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι συστηματικά, επίμονα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσημη, μηνιαία συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα.

Τα πρώτα μηνύματα της αντιπολίτευσης για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

Τα πρώτα μηνύματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι θετικά.

Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» που δεν θα λύσει παθογένειες στο δημόσιο τομέα μίλησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα καταθέσει συνολικά τις προτάσεις του το φθινόπωρο. Για προσπάθεια απαξίωσης του δημοσίου με στόχο «γαλάζια» ρουσφέτια και ξεπούλημα δημόσιων φορέων μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα»

«Επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλης πόλωσης και έντασης, νομίζω όχι με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά με επιλογή πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, θέλω να επαναλάβω ότι οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν πάντα μια ευκαιρία για συζητήσεις οι οποίες είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα» επέμενε ο πρωθυπουργός. «Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα» προσέθεσε.

Απαραίτητες οι συναινέσεις

Όπως είναι γνωστό, η παρούσα Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 θετικές ψήφους.

Ωστόσο όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 «ναι» στην επόμενη Βουλή.

H επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν συναινέσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν «ναι» σε μια σειρά αλλαγών, ώστε να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 180 ψήφοι σε αυτή τη Βουλή.

«Πρέσινγκ» στο ΠΑΣΟΚ

Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται προς το ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου αριθμεί 33 βουλευτές. Μαζί με τους 155 βουλευτές της ΝΔ, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές «και να αφήσουν τη σφραγίδα τους», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών είναι ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα πιεστεί πολύ από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματός του, αλλά και την κεντρώα βάση του, να υπερψηφίσει την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, κάτι που θα «ανάψει το πράσινο φως» για την αναθεώρηση του άρθρου 103 από την επόμενη Βουλή.

Παράλληλα, στο Μαξίμου και την Πειραιώς  εκτιμούν πως ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα έρθουν πιο κοντά σε ένα ακροατήριο που θέλει μεταρρυθμίσεις.

Ποια άρθρα θα προτείνει η ΝΔ να αναθεωρηθούν;

Εκτός από το άρθρο 103 για την μονιμότητα στο δημόσιο, κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, το κυβερνών κόμμα θα προτείνει την αναθεώρηση και…:

Στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Στο άρθρο 24 για το περιβάλλον και την χωροταξία.

Στο άρθρο 86 σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών, ώστε να κλείσει κάθε παράθυρο ατιμωρησίας για τα πολιτικά πρόσωπα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου ήταν όταν πέθανε ο πεθερός μου»
«Ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι "ηλεκτρική καρέκλα", ως φοιτητής πήγαινα μπουζούκια, τώρα δίνω τα "ρέστα μου" στις ταβέρνες, λόγω ύψους δεν μπορώ να "κρυφτώ"», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Κατερίνα Μαχαιριώτη - Παύλος Μαρινάκης 2
Μητσοτάκης και Κεραμέως στην 44η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ: «Ο στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά»
Η καρδιά της αγοράς εργασίας χτυπά σήμερα και αύριο στο Περιστέρι που χιλιάδες συμπολίτες μας θα έρθουν είτε για να βρουν δουλειά είτε γιατί θέλουν να αλλάξουν δουλειά
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως