Πολιτική

Guardian: Οι Έλληνες βουλευτές αποφασίζουν από μόνοι τους την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που ελήφθη πριν από εννέα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ούτε καν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η Έλενα Σμιθ από τον Guardian, επισημαίνοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτήν την ιστορία.

«Τα μεταλλικά τασάκια που κοσμούν τον προθάλαμο στο καφενείο της Βουλής, επιτέλους απομακρύνονται» γράφει η γνωστή δημοσιογράφος στον Guardian, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.

«Έως πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το σκέφτονταν και και πολύ για να ανάψουν ένα τσιγάρο στους σεβαστούς χώρους του Κοινοβουλίου. Τόσο συνηθισμένη ήταν η συνήθεια, ώστε μία πυκνή  ομίχλη καπνού κάλυπτε το καφέ του κτηρίου, λίγα μέτρα από τον χώρο όπου οι βουλευτές είχαν ψηφίσει κάποτε για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης αυτής, οι βουλευτές υποχρεώνονται τελικά να την τηρήσουν».

[read4more]

«Ούτε έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο φανατικός αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμία άλλη κυβέρνηση: να επιβάλει την απαγόρευση που ο προκάτοχός του  Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να επιβάλει πριν από μια δεκαετία. Το 27% του πληθυσμού είναι καπνιστές. Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας της Eurostat, έστω και αν τα ποσοστά βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», σημειώνει η Έλενα Σμιθ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, είναι αποφασισμένος και επιμένει πως οι βουλευτές είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, η απαγόρευση θα επιβληθεί σε υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Η Έλενα Σμιθ υπογραμμίζει την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης στους θεριακλήδες – «σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» – σημειώνοντας μάλιστα το περιστατικό με τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε κάνει έξαλλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όταν απαθανατίστηκε να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, αν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες αναμένονται τσουχτερά, παραμένει ένα καλό ερώτημα πώς ο νόμος θα εφαρμοστεί στους βουλευτές, λόγω της ασυλίας τους. «Εναπόκειται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολόγος και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.  

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Μηδενική ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στην τραγωδία στη Χίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη...
Κυριάκος Μητσοτάκης 73
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
30
Πιερρακάκης: «Η έλλειψη αποτελεσματικότητας, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε πολλές κοινωνίες»
«Η ισορροπία στη διακυβέρνηση λείπει από πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσα σε σημαντικές παραμέτρους» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ανδρουλάκης στο TikTok: «Με το GenRent έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο ζήτημα στέγασης»
Το GenRent αποσκοπεί σε περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάργηση της golden visa, πλαφόν στην αύξηση ενοικίων, θέσπιση ανώτατων μισθωμάτων για ακίνητα που δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές
Νίκος Ανδρουλάκης