Πολιτική

“Η Ελλάδα στο χείλος” το νέο άρθρο του Πολ Κρούγκμαν

Σε νέο του κείμενο στο blog του στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αναφέρει πως υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην πλευρά των πιστωτών από όση υποθέτουν οι περισσότεροι Έλληνες.

«”Δεν πιστεύετε ότι θέλουν να αποτύχουμε;”. Αυτή είναι η ερώτηση που άκουγασ συνεχώς κατά την διάρκεια μίας σύντομης αλλά έντονης επίσκεψης στην Ελλάδα. Η απάντησή μου ήταν πως δεν υπάρχουν πουθενά “αυτοί” – πως η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει ένα ισχυρό μπλοκ αδυσώπητων πιστωτών που θα προτιμούσαν να δουν μία έξοδο από το ευρώ παρά μία αριστερή κυβέρνηση να επιτυγχάνει, πως υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην άλλη άκρη του τραπεζιού από όση πολλοί Έλληνες υποθέτουν».

Έτσι ξεκινάει το νέο άρθρο του διάσημου αμερικανού οικονομολόγου, βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν, το οποίο έχει για μία ακόμη φορά έντονο “άρωμα” Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, ο Πολ Κρούγκμαν εκφράζει την ανησυχία ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να υποφέρουν από ένα φοβερό ατύχημα και μια μη απαραίτητη ρήξη που θα αποτελέσει βαριά σκιά για το μέλλον και συνεχίζει.

Όπως τονίζει, μπορεί να αποφευχθεί μια έξοδος από το ευρώ που θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη, αρκεί να υπάρξει μια αξιοπρεπής λύση.

“Ίσως είναι αλήθεια αυτό που λένε οι πιστωτές ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Τι να περιμένει όμως κανείς όταν κόμματα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από διακυβέρνηση αναλαμβάνουν την εξουσία από ένα καθεστώς που έχει χάσει την αξιοπιστία του;” συμπληρώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος στο blog του στους New York Times.

Σχετικά με τους πιστωτές της Ελλάδος, υπογραμμίζει ότι απαιτούν μέτρα (όπως περικοπές συντάξεων και απασχόληση στο Δημόσιο) τα οποία μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να δεχτεί.

“Δεν χρειάζεται να γίνουν έτσι τα πράγματα. Είναι αλήθεια ότι για να αποφευχθούν τα χειρότερα οι πιστωτές θα πρέπει να δώσουν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, το οποίο θα ανακυκλωθεί άμεσα σε αποπληρωμές χρέους. Ας αναλογιστούμε όμως την εναλλακτική. Το τελευταίο που θέλει η Ευρώπη είναι να χαθεί η ψυχραιμία και να επέλθει ακόμη μία καταστροφή, μια που θα είναι εντελώς αδικαιολόγητη”, σημειώνει καταλήγοντας ο Πολ Κρούγκμαν.

Πηγή: nytimes.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωστής Χατζηδάκης: 3,8 δισ. ευρώ δόθηκαν στους αγρότες μέσα στο 2025 – Ακατανόητη η εμμονή στην άρνηση διαλόγου
«Από τα 27 αιτήματα των μπλόκων έχουν ικανοποιηθεί ήδη τα 16 και τα άλλα τέσσερα είναι σε  φάση επεξεργασίας», τόνισε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης 29
Παύλος Μαρινάκης: Το 2026 βρίσκει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια χωρίς 309.000 αιώνιους φοιτητές
«Τα πράγματα αλλάζουν και οι μόνοι πρωταγωνιστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή οι φοιτητές και οι καθηγητές, παίρνουν πίσω όσα αυτονόητα ζητούσαν για δεκαετίες»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης 10