Πολιτική

Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης και απαντά με χάρτες στη λιβυκή ρηματική διακοίνωση

Για τη μέση γραμμή, τονίζεται ότι αυτή ορίζεται με βάση τις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ουσιαστικά τη θέση της για το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατέθεσε την Τρίτη (5.8.2025) την ελληνική απάντηση στη ρηματική διακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης με ημερομηνία 20 Ιουνίου, απορρίπτοντας πλήρως τους ισχυρισμούς της Τρίπολης.

Η απάντηση της Ελλάδας στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης είναι βασισμένη στους χάρτες των νόμιμων συμφωνιών ανάμεσα στην Αθήνα, στο Κάιρο, στη Ρώμη, αλλά και τις βασικές αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο πρώτο σημείο υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες στα νότια της Κρήτης, αφορά θαλάσσια τεμάχια τα οποία βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και δεν θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης.

Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η οριοθέτηση των τεμαχίων έχει γίνει στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στη βάση της συμφωνίας της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Σχετικά με τη μέση γραμμή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τονίζεται ότι αυτή ορίζεται με βάση τις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ουσιαστικά τη θέση της για το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα, στην ελληνική ρηματική διακοίνωση απορρίπτεται και η γραμμή συνόρου που αποτυπώνεται στους χάρτες της Λιβύης, ως αντίθετη στις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, πολλώ δε μάλλον όταν το ανατολικό τμήμα της ταυτίζεται με την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Επαναλαμβάνεται, δε, ότι το μνημόνιο αγνοεί πλήρως την ύπαρξη πολυάριθμων ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, παραβιάζει το δικαίωμά τους να παράγουν θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Η Αθήνα δηλώνει και πάλι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προχωρώντας μάλιστα και στην ορισμό τεχνικής – διαπραγματευτικής ομάδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρχισε η διαδικασία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης – Η 4η φρεγάτα Belharra θα αναβαθμίσει θεαματικά το Πολεμικό Ναυτικό
Στην έναρξη της διαδικασίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και στην αγορά της τέταρτης φρεγάτας Belharra αναφέρεται...
Κυριάκος Μητσοτάκης 12
Την Τρίτη στη δεξίωση Τραμπ και ραντεβού με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες και τις επαφές της 80ής Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη 17
«Μέσα» στην ΚΟ της ΝΔ – Πώς άκουσαν οι γαλάζιοι βουλευτές την ομιλία Μητσοτάκη και τι ζήτησαν από πρωθυπουργό και υπουργούς
Οι βουλευτές καλούνται να «οργώσουν» τις εκλογικές τους περιφέρειες - Ανάγκη να προβάλλονται τα επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα
Συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη της ΚΟ του κόμματος