Πολιτική

Η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Λεκορνού

Διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του, Σεμπαστιάν Λεκορνού, είχε, σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων», στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στην Lorient της Γαλλίας.

‘Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής ‘Aμυνας συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του στη βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο κ. Δένδιας και ο κ. Λεκορνού αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής του Sahel.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής ‘Aμυνας επιθεώρησε κατ’ αρχάς τις εργασίες ναυπήγησης της φρεγάτας «Νέαρχος» και εν συνεχεία παρέστη στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας FDI HN1 «Κίμων».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, ο διοικητής του κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού στην Lorient, αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος ΠΝ κ.ά.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο «Κίμων» συνεχίζει «την παράδοση της Ελλάδας για 2.500 χρόνια ως ναυτικής δύναμης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

«Το νέο υπερσύγχρονο αυτό πλοίο», πρόσθεσε, «ενισχύει τη θωράκιση της πατρίδας μας, διαδηλώνει την προσήλωση στην υπεράσπιση και της έσχατης βραχονησίδας μας, όπως άλλωστε είναι το συνταγματικό καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης».

«Αποτελεί επίσης έναν παράγοντα ναυτικής υπεροχής και δίνει τη δυνατότητα ενός ευρύτερου ρόλου παροχής ασφάλειας, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και πέρα απ’ αυτή» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Αναφέρθηκε στους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα «την αλληλεγγύη, την συμπαράταξη και αν απαιτηθεί, την αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δυο χωρών μας» και πρόσθεσε: «Στη βάση βέβαια πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών».

«Άλλωστε αυτό προβλέπεται από την συμφωνία την οποία είχα την τιμή να υπογράψω μαζί με τον συνάδελφο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών αποτελεί λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όχι μόνο της Ελλάδας και της Γαλλίας, αλλά και της γαλλικής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Κι εύχομαι τη διευρυμένη συμμετοχή του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο γαλλικό αμυντικό οικοσύστημα» επεσήμανε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε επίσης με εργαζόμενους και εκπροσώπους ελληνικών βιομηχανιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Δένδιας μετέβη στο ναυτικό κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient και συνεχάρη τον διοικητή και το προσωπικό του για τη συμβολή του στην υλοποίηση του προγράμματος FDI HN.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης στρέφεται στα παλιά στελέχη για να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα
Οι συναντήσεις αυτές έχουν να κάνουν και με την συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους
Νίκος Ανδρουλάκης 4
Ράμος, Τσιριγώτη, Καλογήρου στο Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας – Στενές οι επαφές με την Όλγα Γεροβασίλη
«Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει έναν άνθρωπο ο οποίος αγωνίζεται για την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη - που είναι πυρήνας του κράτους δικαίου άρα και της Δημοκρατίας -, να διαμαρτύρεται και να πετυχαίνει μια νίκη εκεί»
Αλέξης Τσίπρας 5
Πεδίο αντιπαράθεσης το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη: Η «περίεργη» σιωπή του Νίκου Δένδια και τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών
Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου
Σύνταγμα 27
«Πονοκέφαλο» στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα Τσίπρα: «Είναι μια “φούσκα”»
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εντυπώσεις που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη για την δημιουργία του κόμματος Τσίπρα από τις δημοσκοπήσεις είναι αναντίστοιχες της πραγματικής εικόνας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 1