Πολιτική

Η κίνηση – «κλειδί» για «απεγκλωβισμό» της κυβέρνησης από την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές «κόβονται» από τα ψηφοδέλτια

Εν όψει και της μετάβασης τους στις πόλεις και τα χωριά τους για το Πάσχα, πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές είναι προβληματισμένοι με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεδομένες θεωρούνται οι δημοσκοπικές απώλειες, στη σκιά των δικογραφιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την εμπλοκή των «γαλάζιων» βουλευτών στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως ο στόχος είναι οι απώλειες αυτές να αποβούν «ελεγχόμενες» και γρήγορα αναστρέψιμες.

Προϋπόθεση γι’ αυτό, εκτιμούν ότι είναι να «ξεκαθαρίσει» το δυνατόν συντομότερα «το τοπίο» για τους βουλευτές, και πάντως σίγουρα προ των εκλογών, και ως προς το δικαστικό σκέλος, ώστε το κυβερνών κόμμα να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Νομοθετική ρύθμιση προ των πυλών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει την επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης – «κλειδί» για την επίσπευση των διαδικασιών από τη Δικαιοσύνη για τους βουλευτές που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζητά να ελεγχθούν για τις παράνομες επιδοτήσεις.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές, μετά την άρση της ασυλίας τους – που δρομολογείται από τη Ολομέλεια την εβδομάδα μετά το άνοιγμα της Βουλής από τις πασχαλινές διακοπές – δεν θα βρίσκονται σε «καθεστώς ομηρίας», η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επαναφέρει τη διάταξη που καταργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Θα προβλέπει ότι εντός τεσσάρων μηνών από την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει οι δικαστικές αρχές να έχουν ολοκληρώσει τις ανακριτικές και δικαστικές διαδικασίες.

Με στόχο κάλπες σε «καθαρό ορίζοντα»

Αν η διάταξη ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο, τότε, μετά τη Δ.Ε.Θ. τον Σεπτέμβριο το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει. Κι αυτό γιατί με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η Δικαιοσύνη θα πρέπει εντός τεσσάρων μηνών να έχει καταλήξει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη και αν θα παραπέμψει στο ακροατήριο κάποιους εκ των εμπλεκομένων ή θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Ποιοι μένουν και ποιοι βγαίνουν από τα ψηφοδέλτια

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σε αυτό το τάιμινγκ, εκτός των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων πρέπει να θεωρούνται μόνο όσοι ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις, και συγκεκριμένα ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχ. Καραμανλή, και η βουλευτής Τρικάλων, Κατερίνα Παπακώστα, που ανακοίνωσαν άλλωστε και οι ίδιοι την απόφασή τους να μην κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» βουλευτές που το όνομα τους περιλαμβάνεται στις δικογραφίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις περιφέρειές τους.

Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό

Εν όψει και της μετάβασης τους στις πόλεις και τα χωριά τους για το Πάσχα, πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές είναι προβληματισμένοι με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη, στον απόηχο των επίμαχων δικογραφιών. Και μαζί με τη μάστιγα της ακρίβειας, που δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών, προετοιμάζονται για μια δύσκολη επαφή με τους ψηφοφόρους τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης προς Βρυξέλλες: Καμία χώρα δεν είναι ένα απομονωμένο γαλατικό χωριό προστατευμένο από αυτή την καταιγίδα
«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι διαρκείς και θα εξαντλήσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά δεν θα υποκύψουμε σε ανεύθυνες εκκλήσεις να τα υπερβούμε»
Μητσοτάκης
77
Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες της Λάρισας για το αφορολόγητο πετρέλαιο: Στόχος είναι να ξεκινήσει από 1ης Νοεμβρίου στην αντλία
«Ο διάλογος είναι διαρκής και ξεκινά νωρίς, έχουμε μια διεθνή κρίση που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει» είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους αγρότες
Παύλος Μαρινάκης για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Είναι απόφαση των ΗΠΑ, δεν έχουμε καμία σχέση – Λάθος η τακτική της αντιπολίτευσης»
Ο Παύλος Μαρινάκης επίσης επανέλαβε τη σημαντική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, με το ανώτατο ποσό να φτάνει έως τα 1.040 ευρώ και, σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, έως τα 1.560 ευρώ
Παύλος Μαρινάκης