Πολιτική

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν στο Παρίσι και τα ραντεβού με επενδυτές

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch χάρισε χαμόγελα στην κυβέρνηση και η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη δεν πρόκειται να εξαντληθεί στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο.

Η «μάχη των πλεονασμάτων», άλλωστε, ήδη έχει ξεκινήσει για την ελληνική πλευρά και αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πλευρά εμφανίζεται ως υπέρμαχη του ελληνικού αιτήματος για αναθεώρηση του στόχου του 3,5%, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις κι έτσι έχει κάνει μια σημαντική πρόοδο κι έχει συμμορφωθεί με τις επιταγές των θεσμών, με αποτέλεσμα να δικαιούται ένα «δώρο». Όλα αυτά δεν είναι καινούργια, άλλωστε, καθώς έχουν συζητηθεί ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρώτη συνάντησή τους τον Αύγουστο.
Θετική εμφανίζεται δε η Γαλλία και ως προς το λεγόμενο “smoothing mechanism”, δηλαδή το μηχανισμό που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup και ορίζει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι, εξάλλου, συνοδεύεται από ραντεβού για επενδύσεις. Ήδη έχει προγραμματιστεί ένα γεύμα με επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές στους τομείς της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού τομέα, του τουρισμού κτλ.
Θετικά μηνύματα εισέπραξε ο πρωθυπουργός και κατά τη διήμερη παρουσία του στο Νταβός, καθώς μέσα από τις συζητήσεις που είχε με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι αυτή μιας σύγχρονης χώρας. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά απ’ ό,τι επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αξιολογούν θετικά τη μείωση φόρων, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την υλοποίηση συστηματικών μεταρρυθμίσεων.
Ενδιαφέρον υπήρξε έτσι σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση, η πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων κτλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξένησε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Λυκ Φρίντεν στην Τήνο – Δείτε φωτογραφίες
«Η φιλία μεταξύ εθνών και ηγετών είναι τόσο σημαντική σε αυτούς τους απαιτητικούς γεωπολιτικούς καιρούς», έγραψε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στην ανάρτησή του
Κυριάκος Μητσοτάκης / Λυκ Φρίντεν 22
Απόστολος Βεσυρόπουλος: Σήμερα η κηδεία του στην Ημαθία – Η επιθυμία της οικογένειάς του για ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων
«Αυτό θα ήθελε και ο αγαπημένος μας Απόστολος που σε όλη του τη διαδρομή στάθηκε δίπλα σε αυτούς που είχαν ανάγκη και χρειάζονταν βοήθεια», ανέφερε η οικογένεια του
Απόστολος Βεσυρόπουλος