Πολιτική

Η τρόικα ετοιμάζει “βαλίτσες” για να βρεθεί με τη νέα κυβέρνηση

Μια «συνάντηση γενικής επισκόπησης» θα είναι η πρώτη επαφή της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση, καθώς στην Αθήνα θα έρθουν κατ' αρχήν μόνον οι τρεις επικεφαλής.

Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα από τις επαφές στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα αρχίσει ο νέος έλεγχος της οικονομίας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση του δανειακού προγράμματος.

Αυτό ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τον οποίο, στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, με αιχμή τη μείωση υπηρεσιών και τομέων και τον περιορισμό των δαπανών. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών, ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Ως εκ τούτου, ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, θα αναζητηθούν περικοπές σε άλλους τομείς.

Σχετικά με τις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, το στέλεχος του υπουργείου είπε ότι η τρόικα πιθανόν να θέσει το θέμα της αλλαγής του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι όταν «κλείνουν επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι πρέπει να τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον, και όχι απλώς να μετατίθενται, καλύπτοντας εκ νέου οργανικές θέσεις». Στην ατζέντα θα τεθούν, επίσης, η κατάρτιση του νέου φορολογικού με αιχμή την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει έως τώρα η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Όσον αφορά, τέλος, μια πιθανή χρονική παράταση του μνημονίου, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η σχετική συζήτηση μπορεί να αρχίσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο την επέκτασή του κατά 2 χρόνια και την ενίσχυση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ (για την περίοδο 2015 – 2016). Φυσικά, πρόσθεσε, όλα θα εξαρτηθούν και από τον βαθμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία εφέτος και από το εάν αυτή θα υπερβεί το 6% – 6,5%, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 4,7% το τρέχον έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλες οι πληροφορίες για τη νεα κυβέρνηση – Μεϊμαράκης για Πρόεδρος της Βουλής, Ράπανος για υπ.Οικονομικών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές δεν αποτελούν πλέον κύριο θέμα και η Γερμανία δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8