Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Βουλή ζητά το επίμαχο DVD με τον Χριστοφοράκο

Μιχάλης Χριστοφοράκος ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Μιχάλης Χριστοφοράκος ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το βίντεο σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποκαλυπτικές συνομιλίες του Μιχάλη Χριστοφοράκου για μίζες προς την Ελλάδα.

Ομόφωνη απόφαση ελήφθη από την εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens, να έλθει στα “χέρια της” μέσω δικαστικής συνδρομής, το ψηφιακό υλικό το οποίο είναι προϊόν υποκλοπής (βιντεοσκόπησης) των συνομιλιών του φυγόδικου πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του και αφορά πρόσωπα – πολιτικούς στην Ελλάδα, τους οποίους φέρεται να δωροδόκησε.

Για το θέμα αυτό ο φυγόδικος, πρώην στέλεχος της Siemens, έχει καταθέσει μηνύσεις κατά των υποκλοπέων του. Έτσι θα ζητηθεί να σταλεί στην επιτροπή όλη η δικογραφία που σχηματίστηκε.

Όπως τονίσθηκε στην επιτροπή, το υλικό σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία δεν έχει ληφθεί υπόψη επειδή είναι προϊόν υποκλοπής, όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, υπάρχει στη χώρα μας απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το προϊόν υποκλοπής μπορεί να ληφθεί υπόψη, αν αποδεικνύει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Ομοφώνως επίσης αποφασίστηκε να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, όπως επίσης και να ερευνηθεί το θέμα της διαφυγής του Χριστοφοράκου στη Γερμανία, αφού είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος διενήργησε τον πειθαρχικό έλεγχο κατά του Νίκου Ζαγοριανού, έχει κάνει λόγο για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Θα ζητηθούν συγκεκριμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα ονόματα των αστυνομικών – φρουρών του Χριστοφοράκου και θα ερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και οι ευθύνες των οργάνων που δεν ειδοποίησαν την υπηρεσία τους για τις προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό. Αν χρειαστεί, όπως τονίσθηκε, θα κληθούν και οι αστυνομικοί καθώς και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί τους προϊστάμενοι, στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Εξάλλου εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των Χριστοφοράκου – Καραβέλα στο οποίο θα περιέχονται και οι μετά το 2004 κακουργηματικές πράξεις. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου που εξετάστηκε για δεύτερη ημέρα δεν προσέθεσε τίποτε πέραν των όσων περιγράφονται και διαλαμβάνονται στο πόρισμα που έχει συντάξει κατά του ανακριτού Νικ. Ζαγοριανού, στον οποίο αποδίδει δόλο κατά την πλημμελή ενάσκηση των καθηκόντων του.

Ο κος Παπανικολάου είπε για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα δεσμευόμενος από εχεμύθεια ούτε να εκφράσει κρίσεις, ενώ επανέλαβε ότι δεν ήταν ρόλος του η διερεύνηση πολιτικής εμπλοκής και χειραγώγησης στο έργο του κου Ζαγοριανού, αλλά ότι εν πάση περιπτώσει η ποινική δικαιοσύνη θα ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και την τυχόν ύπαρξη ηθικών αυτουργών στα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά του ανακριτού.

Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν ζητηθεί είναι και αυτό της προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενίας Βελώνη. Αύριο έχουν κληθεί να εξεταστούν από την επιτροπή οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε