Πολιτική

Καλωσορίσατε στο Αιγαίο! Κυβερνητική πηγή: Συμφωνούμε με την εμπλοκή ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα είναι σύμφωνη με το αίτημα της Τουρκίας (που έχει τη στήριξη της Γερμανίας) για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στους ελέγχους στο Αιγαίο δήλωσε κυβερνητική πηγή. Έθεσε όμως όρους, όπως φέρεται να έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία.

“Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε” είπε κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενη στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

“Μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας”, συμπλήρωσε η ίδια πηγή. Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα “αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι “όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει “με θετικό τρόπο” την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει “απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία” και “τις απορρέουσες υποχρεώσεις”. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο Πέμπτη (11.02.2016) κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Στον «αέρα» η πλατφόρμα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες – Τι θα ισχύσει με τις ταυτότητες
«Βρισκόμαστε πια στις τελευταίες συνεννοήσεις, οι πλατφόρμες που χρειάζονται είναι έτοιμες και μένει μέσα στον Μάιο να βγούμε στον αέρα», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Η εφαρμογή gov.gr wallet στα κινητά
«Πυρά» Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου μετά τις καταγγελίες της για τη δικογραφία των Τεμπών - «Επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση»
«Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης 9
Βαθαίνει το χάσμα Νίκου Ανδρουλάκη - Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ, φουντώνει η γκρίνια για τον στόχο της πρώτης θέσης
Πολλοί θεωρούν ότι το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι εάν δεν καταφέρει να φέρει το κόμμα στην πρώτη θέση θα αμφισβητηθεί ως αποτυχημένος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας
Στη Ρώμη για επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train o Κυρανάκης: Σύγχρονα τρένα «και όχι “σαπάκια”» θέλει η κυβέρνηση
Η επίσκεψη Κυρανάκη είναι ουσιαστικά προπαρασκευαστική της επίσκεψης που προγραμματίζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Ρώμη για συνάντηση με την ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης 1