Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Καμπανάκι κινδύνου για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό χτυπούν Ελλάδα, Αυστρία, Τσεχία και Δανία

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοινή επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απέστειλαν Μητσοτάκης, Κουρτς, Μπάμπις κι Φρεντέρικσεν, χαιρετίζοντας από τη μία την πίεση που άσκησε προς την Astra-Zeneca, και αφήνοντας από την άλλη σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της Ε.Ε.

«Με χαρά διαπιστώνουμε πως πλέον ασκείται, σε συλλογικό επίπεδο, μεγάλη πίεση προς τους παραγωγούς εμβολίων. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσωπική σας δέσμευση και για το γεγονός ότι στείλατε ισχυρό μήνυμα προς την για την απαράδεκτη στάση της. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πια τη σοβαρότητα της κατάστασης» σημειώνουν στην επιστολή τους οι 4 ηγέτες.

Παράλληλα ζητούν να ξεκινήσει εγκαίρως διάλογος «στο πιο υψηλό επίπεδο» με τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων, με στόχο να προλάβουν πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν, κάνοντας ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Το επερχόμενο εμβόλιο μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση.

Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή. Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της ΕΕ στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης».

«Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας» προσθέτουν, τονίζοντας προς την Πρόεδρο της Κομισιόν ότι… «πρέπει να διατηρήσουμε την ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με όλους τους νέους υποσχόμενους υποψήφιους, όπως για παράδειγμα τη Novavax η οποία μόλις ανακοίνωσε υψηλή αποτελεσματικότητα για το εμβόλιό της ή τη Valneva, με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε επίσης διερευνητικές συνομιλίες».

Οι 4 ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη η έγκριση όλων των νέων εμβολίων να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες απαιτήσεις υγείας και εκφράζουν την ικανοποίηση τους ότι η Επιτροπή έχει πλέον αναγνωρίσει επί της αρχής ότι θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος για να προχωρήσει η διανομή προ της τελικής έγκρισης.

«Είναι σημαντικό να μη χαθεί χρόνος, έτσι ώστε η διάθεση των εμβολίων να μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε νέα εμβόλια όπως η Johnson & Johnson.

Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία μαζί σας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας» τονίζουν στον επίλογο της επιστολής τους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις