Πολιτική

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Εγκαινίασε έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης – «Φόρος τιμής στο μουσείου του Λούβρου»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε απόψε στην Εθνική Πινακοθήκη, την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου», με την οποία ξεκινά η δραστηριότητα της Εθνικής Πινακοθήκης στο πεδίο των μεγάλων περιοδικών εκθέσεων.

Η κυρία Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της, τόνισε ότι «Ενέχει ιδιαίτερη, συμβολική σημασία, ο φόρος τιμής στο μεγάλο, αδελφό, μουσείο του Λούβρου, το οποίο γιορτάζει μαζί μας τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία μας» και υπενθύμισε ο τίτλος της επετειακής έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα, η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919», που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Λούβρο, αναδεικνύει τους δεσμούς της χώρας μας, με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, συνδέοντας την πόλη του φωτός με τη μακραίωνη ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας.

Έκανε, επίσης, λόγο για δεσμούς πνευματικούς, αφού οι μεγάλοι Γάλλοι διαφωτιστές ήταν πρωτίστως εκείνοι που, μέσω των Ελλήνων λογίων της διασποράς, ενίσχυσαν το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων, χαλυβδώνοντας τις συνειδήσεις που επιζητούσαν ελευθερία και δεσμούς πολιτικούς, αφού το ελληνικό κράτος, στη θεσμική αφετηρία του, διαπνεόταν αναντιρρήτως από το ιδεολογικό κίνημα του διαφωτισμού. «Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ευγένιος Βούλγαρης είχε μεταφράσει ήδη από το 1766 έργα του Βολταίρου, καθιστώντας τον έτσι σύμβολο του Αγώνα των καταπιεσμένων, εχθρό του Σουλτάνου και σταθερό σύμμαχο των Ελλήνων» σημείωσε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στην έκθεση, με προσωπογραφίες από την ανεκτίμητη συλλογή του Λούβρου, υποστήριξε ότι «μας καλεί να περιηγηθούμε σε περισσότερα από 3000 χρόνια ιστορίας» και εξήγησε ότι «Από την αρχαιότητα ως σήμερα, από τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής και την Αίγυπτο ως τη σύγχρονη εποχή, το πορτρέτο δεν αποτελεί απλώς μια προσπάθεια αποτύπωσης της αρχιτεκτονικής του προσώπου, της γεωγραφίας της μορφής, αλλά και μια εικαστική καταδήλωση της σπουδαιότητας, του κάλλους, του πλούτου του απεικονιζομένου.

Και, ταυτοχρόνως, της συναισθηματικής του αλήθειας, όσο διαφεύγουσα και αν είναι. Της ηθικής του υπόστασης, όσο άυλη και άπιαστη και αν φαντάζει. Και, κάποιες σπάνιες στιγμές, του αποτυπώματος της αθανασίας – όπως στα μάτια των Φαγιούμ, που φέρουν στο πεπερασμένο τους το άπειρο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «Κάθε πρόσωπο αφηγείται τον εαυτό του, ωστόσο για να αποδοθεί στον καμβά η πνευματική του φύση και το εσωτερικό του περιεχόμενο δεν απαιτείται μόνο ύψιστη τέχνη, αλλά και μια “σπουδή του ζωγράφου στο αόρατο”, όπως έγραψε κάποτε ένας στοχαστής. Η μοναδική αυτή έκθεση που φιλοξενεί η Πινακοθήκη είναι μια περιήγηση στα ορατά, στα έξοχα σημάδια αυτής της σπουδής. Ας την απολαύσουμε».

Μεγάλος υποστηρικτής της έκθεσης και κύριος χορηγός είναι η τράπεζα CITIBANK EUROPE Plc. Υποκατάστημα Ελλάδος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωστής Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει θέμα ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα μας, βλάπτουν τα τρομολαγνικά σενάρια
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και περιγράφει τις προτεραιότητες σε εξωτερική πολιτική εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Κωστής Χατζηδάκης
Ο Βελόπουλος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Κακλαμάνη για τον Φλώρο: Με αποκάλεσε «απατεώνα, σαχλαμάρα και καράφλα»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζητεί άμεση πειθαρχική αντιμετώπιση, κάνοντας λόγο για ύβρεις εντός Ολομέλειας. Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής παραθέτει διαφορετική εκδοχή του διαλόγου τους
Βελόπουλος και Φλώρος 19
Καισαριανή: Παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα της εκτέλεσης των 200
Το υπουργείο Πολιτισμού παρέλαβε, με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, 262 φωτογραφίες, 16 έγγραφα και 4 παλαιά χαρτονομίσματα που είχαν τεθεί προς πώληση σε δημοπρασία, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης
Φωτογραφία 200 Καισαριανή
Μητσοτάκης για δωρεά Χατζηιωάννου στο ΕΣΥ: Ανοίγει ο δρόμος σε νεαρούς γιατρούς να πάνε στα νησιά
Επιδότηση 1.500 ευρώ μηνιαίως σε 80 γιατρούς για επτά χρόνια – Στόχος η στελέχωση ιατρείων σε 47 νησιά, όπου το κόστος ζωής και οι δυσκολίες παραμονής αποτρέπουν νέους επιστήμονες
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης – Εμανουέλ Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία για Ιράν και Κύπρο – Συμφώνησαν να βρίσκονται σε συντονισμό
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συντονισμό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, EPA