Συμβαίνει τώρα:
Φωτιά στην Ροδόπη, στην περιοχή Μελίταινα
Πολιτική

Καθημερινή: Προβληματισμός Παυλόπουλου για το Σύνταγμα των Σκοπίων

- Η διατύπωση του άρθρου 36 στο Σύνταγμα της πΓΔΜ παραπέμπει εμμέσως στην ύπαρξης «μακεδονικής εθνότητας» - Το άρθρο 36 που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια μιλά για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική ταυτότητα» - Για αναληθή εικόνα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, χωρίς να διαψεύδουν τον προβληματισμό Παυλόπουλου

Είναι προβληματισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μια διατύπωση στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα της πΓΔΜ; Αυτό, υποστηρίζει δημοσίευμα της Καθημερινής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται προβληματισμένος για την διατύπωση της αναθεωρητικής τροπολογίας του άρθρου 36 του Συντάγματος της πΓΔΜ που υιοθέτησε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια.

Η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης παραπέμπει έστω και εμμέσως στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας», κάτι, που σύμφωνα με την Καθημερινή, ενισχύει την πάγια άποψη του κ. Παυλόπουλου περί ρητής και έγγραφης δέσμευσης από την πλευρά της πΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει ούτε θα μπορούσε κατά το διεθνές δίκαιο να αναγνωρίζει κάποια εθνότητα αφού ο όρος nationality σημαίνει μόνο citizenship, δηλαδή υπηκοότητα.

Το άρθρο 36 μιλάει για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική» ταυτότητα. Στις τροποποιήσεις που προτείνονται στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί στο εξωτερικό αντί της σημερινής διατύπωσης περί «γειτονικών χωρών».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

“Το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ, αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, ως άρθρο ιστορικού χαρακτήρα που αναφέρεται στους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, με το άρθρο 49”, σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως “στο άρθρο 49, που αναθεωρείται, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θάνος Πλεύρης: «Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια όσοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα»
Ο υπουργός τόνισε πως μετά την αναστολή ασύλου που αποφασίστηκε μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές - Αποκάλυψε πως οι μετανάστες ενημερώνονταν με SMS για το «ασφαλές κανάλι της Κρήτης»
Θάνος Πλεύρης 1
ΟΠΕΚΕΠΕ – Η Καλλιόπη Σεμερτζίδου μετά την παραίτησή της από τη θέση Συνονίστριας Κοινοτικών Πόρων της ΝΔ: Δεν μας έχει ενοχλήσει καμία Αρχή
«Την Φεράρι την έχει αγοράσει ο σύντροφός μου από το 2004 και δεν την έχουμε κρύψει. Κάθε προσπάθεια να μας δυσφημήσουν είναι απορριπτέα και άδικη»
Η Καλλιόπη Σεμερτζίδου
49