Πολιτική

Κόλαση στη Βουλή! Φωνές Μεϊμαράκη στην Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι ζώα οι βουλευτές – Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε αναβολή της ψηφοφορίας επειδή η εισαγγελία αρνήθηκε να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές
- Ο Ε. Βενιζέλος την κατηγόρησε πως με τη στάση της ασκεί πιέσεις ώστε να αρθεί η προσωρινή κράτηση των προφυλακισμένων βουλευτών
- Το σώμα της Βουλής θα αποφάσιζε για την άρση ή όχι της ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη
- Ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους κατηγόρησαν την κα Κωνσταντοπούλου για τη στάση της

Αυτό που συνέβη στη Βουλή δεν έχει προηγούμενο, καθώς μια διαδικασία που συνήθως κρατάει το πολύ μισή ώρα, αυτή τη φορά διήρκησε μέχρι τώρα τουλάχιστον περισσότερο από 3 ώρες. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Τελικά από την τεράστια καθυστέρηση της διαδικασίας, αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης στις 10:00 το πρωί.

Η πρόταση που προκάλεσε πανδαιμόνιο έγινε από την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ζήτησε να αναβληθεί ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια επειδή η εισαγγελία των φυλακών Κορυδαλλού αρνήθηκε να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο Άδωνις Γεργιάδης αντέδρασε άμεσα ζητώντας το Σώμα να ψηφίσει κατά της πρότασης της Προέδρου και να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία. Και αφού υπενθύμισε πως οι εξηγήσεις που έδωσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας κρίθηκαν επαρκής, με αποτέλεσμα όλα τα κόμματα, πλην της Χ.Α. που ψήφισε «παρόν», να εισηγηθούν να μην αρθεί η ασυλία του, στη συνέχεια προειδοποίησε πως ο ίδιος αύριο έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν θα μπορεί να παραστεί.

«Ξέρω μας σιχαίνεστε αλλά λαός μας έστειλε εδώ και πρέπει να μας σεβαστείτε» δήλωσε από την πλευρά του ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος, υποστηρίζοντας τη θέση Κωνσταντοπούλου ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την πλήρη σύνθεση της Βουλής.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος προειδοποίησε την κ. Κωνσταντοπούλου ότι ανοίγει την κερκόπορτα για επικίνδυνες καταστάσεις. «Με τη λογική σας η Βουλή θα είναι όμηρος της δικαστικής εξουσίας» τόνισε.

«Το προεδρείο δεν αποφασίζει, εισηγείται» αντέδρασε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης, παραπέμποντας στον Κανονισμό της Βουλής που ορίζει πως οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται από τους παριστάμενους βουλευτές και όχι απαραίτητα από το σύνολο των «300».

Τη θέση της κ. Κωνσταντοπούλου υπερασπίστηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ενώ κατόπιν των αντιδράσεων η συνεδρίαση διεκόπη για να υπάρξει διαβούλευση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

Στα πηγαδάκια, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, το κλίμα ήταν βαρύ με βουλευτές ακόμη και της κυβερνητικής παράταξης να επισημαίνουν τους κινδύνους που ενέχουν αυτοί οι χειρισμοί από πλευράς της Προέδρου της Βουλής.

Η διακοπή διήρκησε για τουλάχιστον δύο ώρες, αλλά τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και στους διαδρόμους επικρατούσε πανικός, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης πήρε το λόγο φωνάζοντας πως οι βουλευτές δεν είναι ζώα, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κας Κωνσταντοπούλου για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλγσε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία επίσης κατηγόρησε για αντιθεσμική παραβίαση κατά βάναυσο τρόπο της διάκρισης των εξουσιών, για προσβολή της συνταγματικής τάξης, ενώ σημείωσε με νόημα πως με τη στάση της ασκεί πιέσεις, προκειμένου να αρθεί η προσωρινή κράτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή 24/2/2015 from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή 24/2/2015 from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Με τον κ. Βενιζέλο, συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως το κόμμα του δεν συναινεί σε οποιαδήποτε παρότρυνση προς την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία για το πώς ασκεί τα καθήκοντά της.

Πάντως, μετά από 4 και κάτι ώρες θυελλώδους συνεδρίασης, η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε και απορρίφθηκε το εισαγγελικό αίτημα με 216 βουλευτές, από τους 224 που ψήφισαν να ψηφίζουν αρνητικά για την άρση ασυλίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Σουρμελίδης, μετά το πρωτοσέλιδο για τον Τσίπρα: «Δεν απηχεί τις απόψεις μας» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ανοιχτά και ξεκάθαρα στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Παλλάς ότι δεν επιθυμεί να μοιραστεί πλέον αποφάσεις»
Το εξώφυλλο της εφημερίδας Αυγή 36
Η πλευρά Τσίπρα απαντά στα σχόλια για τον εξώστη: Προσπαθούν να πετάξουν «τη μπάλα στην εξέδρα», το θέμα δεν είναι οι ηγεσίες
«Άλλωστε στην κοινωνία, στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της σημερινής πολιτικής και όχι στις ηγεσίες των κομμάτων, απευθύνεται η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα»
Η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα
Κώστας Καρμανλής: «Να είμαστε ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους Έλληνες αγρότες, να τους ακούμε και να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους»
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση της ΣΕΚΕ και της αστικής μη κερδοσκοπική εταιρίας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο δημοτικό θέατρο Ξάνθης για τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες στα μπλόκα τις τελευταίες ώρες
Κώστας Καραμανλής 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακραία μορφή διαμαρτυρίας τα μπλόκα των αγροτών, δυσκολεύουν την καθημερινότητα, δεν βοηθούν
«Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όσα χρήματα δικαιούνται, θα τα λάβουν στο ακέραιο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 37
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Η Ελλάδα επίκεντρο της στρατηγικής Τραμπ για ενέργεια, επενδύσεις και ΑΙ»
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα ως τεχνολογικό κόμβο και μίλησε για την αξιόπιστη και αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ - Αναλυτικά η συνέντευξή της
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 5