Πολιτική

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Ξεκινά τον Ιούλιο πιλοτικά 24ωρη λειτουργία σε Μετρό, Τραμ και λεωφορεία

Η 24ωρη λειτουργία θα πραγματοποιηθεί ένα Σάββατο τον Ιούλιο

Για τα όρια ταχύτητας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, λέγοντας πως ένα Σάββατο μέσα στον Ιούλιο θα λειτουργήσει πιλοτικά η 24ωρη λειτουργία στο μετρό, το τραμ και στις ειδικές γραμμές νυχτεριών λεωφορείων.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Αταίριαστοι», διευκρίνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν πιλοτικά όλο το 24ωρο κάποιο Σάββατο μέσα στον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα.

Μίλησε επίσης για τα όρια ταχύτητας ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα, οι δήμοι θα κληθούν να συντάξουν σχέδια στα οποία θα ορίσουν σε ποιους δρόμους θα είναι τα όρια στα 30 χλμ και σε ποιους στα 50 ή και περισσότερο.

Σχετικά με την παραβίαση των ορίων ταχύτητας από τους οδηγούς, δήλωσε ότι τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά. Για παράδειγμα, αν κάποιος ξεπεράσει το όριο ταχύτητας κατά 50χλμ την πρώτη φορά θα πληρώσει πρόστιμο 700 ευρώ και του αφαιρεθεί το δίπλωμα για 60 ημέρες, ενώ για την τρίτη φορά που θα υποπέσει στην ίδια παράβαση, το πρόστιμο θα φτάσει τις 2000 ευρώ και η αφαίρεση διπλώματος τα 2 έτη.

 

Για τους οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία η ποινή μπορεί να φτάσει τα 10-20 χρόνια και αν πρόκειται για πολύνεκρο τροχαίο, την ισόβια κάθειρξη.

Σημείωσε ότι θα γίνεται άρση τηλεφωνικού απορρήτου ώστε να διαπιστώνεται εάν οδηγός που προκάλεσε τροχαίο έκανε χρήση κινητού. Σημείωσε, δε, ότι εξαιρείται η λειτουργία πλοήγησης του κινητού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ειδική θέση μέσα στο όχημα.

«Ο νέος ΚΟΚ είναι ένα μέσο προστασίας των οδηγών από τους επικίνδυνους οδηγούς» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «η αυστηροποίηση έρχεται στην υποτροπή. Δεν έρχεται στην πρώτη ποινή, πλην κάποιων εξαιρέσεων».

Παράλληλα, παρουσίασε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, τον ψηφιακό χάρτη οδικών συγκρούσεων (accidents.maps.gov.gr) ο οποίος όπως είπε λειτουργεί στην Αττική. Όπως είπε είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους δήμους και τις περιφέρειες για να κάνουν παρεμβάσεις.

«Αν δούμε ότι υπάρχει συσσώρευση θα πρέπει οι δήμοι να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο χάρτη θα προστεθούν και τα στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες και από τις διακομιδές του ΕΚΑΒ «ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι από αύριο θα έχουμε 50 νέα λεωφορεία στην Αθήνα. «Κάθε μήνα έρχονται 50. Μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε περίπου 1000 νέα λεωφορεία στην Αθήνα και άλλα τόσα στη Θεσσαλονίκη» είπε.

Για τις κάμερες στα λεωφορεία είπε ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί οι 10 πρώτες και θα ξεκινήσει η λειτουργία τους τον Ιούλιο και από Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εγκαθίστανται και οι υπόλοιπες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βασίλης Κικίλιας: Η απάντηση στη Ντόρα Μπακογιάννη για την ΕΔΕ στο λιμενάρχη Χανίων – «Η ανθρωπιά δεν είναι άλλοθι για συγκάλυψη»
«Έχουμε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων και γνωστών. Ειδικά για τον Λιμενάρχη Χανίων, είθισται στη διαδικασία μιας ΕΔΕ, να μην παραμένει στη θέση ευθύνης ο διερευνώμενος, για να μην παρακωλύεται η έρευνα»
Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας στα έδρανα της Βουλής 39
Ντόρα Μπακογιάννη κατά Βασίλη Κικίλια για την ΕΔΕ στον λιμενάρχη Χανίων: Η εξουσία ασκείται με ανθρωπιά όχι αλαζονικά
«Δίνει μια μάχη ο Μητσοτάκης, λέει ότι οι φαινόμενα αλαζονείας πρέπει να παταχθούν και να ‘το. Στα Χανιά το έχουμε και το έχουμε ακέραιο. Αυτή την εικόνα, η οποία τώρα αδικεί μια ολόκληρη κυβέρνηση»
Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή 8
Σωκράτης Φάμελλος για Αλέξη Τσίπρα: Οι δρόμοι μας μπορούν και οφείλουν να συγκλίνουν – Δεν έκανε διασπαστική κίνηση
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα σχέδιο απαξίωσης της πολιτικής από το σύστημα εξουσίας. Το σύστημα εξουσίας περνά την άποψη στους πολίτες ότι όλοι είναι ίδιοι και τσακώνονται για τις καρέκλες», είπε ο Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας
5
Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Το έργο «Εύρυτος» και η διαβεβαίωση Μητσοτάκη ότι η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει στο Δημόσιο
Το έργο «Εύρυτος» προβλέπει τη μερική εκτροπή των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2029
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΕΥΔΑΠ
122