Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κόντρες για την ιθαγένεια στη Βουλή

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Εμφανιζόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ο κος Παπανδρέου υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

«550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Πράγματι, οι περισσότεροι οφείλουν την άδεια παραμονής σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν στην πορεία. Είναι όμως άδεια που το κράτος αποφάσισε να τους δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. 

Η άρνηση να τους εντάξουμε με κανόνες, δημιουργεί ανομία και διαφθορά. Οδηγεί πρώτα στην γκετοποίησή τους στη δική μας συνείδηση, μετά στην δική τους και μετά στο χάρτη της πόλης: Δίνει το σήμα πως ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ…»

Η χορήγηση της ιθαγένειας δεν αδυνατίζει την φύλαξη των συνόρων και τις προσπάθειες για πάταξη της δουλεμπορίας, οι οποίες αναβαθμίζονται. Τουναντίον, το γεγονός ότι η ιθαγένεια δεν χορηγείται σε μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην Ελλάδα παράνομα, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η ίδρυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής (FRONTEX) αποτελεί γεγονός και σύντομα, ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού αυτού, θα εγκατασταθεί στον Πειραιά. 

ΟΧΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Όχι απλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό.

«Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ επί του θέματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωση τους με τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους. «Μ’ άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους εφ’ όσον το θέλουν. Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους».

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά τις δημοτικές εκλογές, «για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια».  Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη θέση αυτή η ΝΔ εξαιρεί τους ομογενείς: «Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Την πρόταση του για την διενέργεια δημοψηφίσματος επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του κόμματός του, για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιπρότεινε αντί για νομιμοποίηση να τους δοθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής, μίλησε για «φυτίλι που ανάβει την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία» και κάλεσε τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη πρότασή του, ώστε να αποτρέψουν μαζί την περίπτωση να γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΠΛΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

Να εξεταστεί το ζήτημα της χορήγησης διπλής ιθαγένειας και να δίνεται η ιθαγένεια σε όσα παιδιά μεταναστών  γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους πρότεινε η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης πρότεινε να νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών, να δοθεί πολιτικό άσυλο σε άλλους και στους υπόλοιπους ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μεταβούν σε άλλη χώρα της αρεσκείας τους. Καταλήγοντας η κυρία Παπαρήγα είπε θα καταθέσεις τις προτάσεις του κόμματός της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο πάντως θα καταψηφίσει.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε με την πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για δημοψήφισμα, κατήγγειλε ότι όσοι αντιδρούν με το νομοσχέδιο επικαλούνται την ξενοφοβία και επενδύουν στον ρατσισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

500.000 μετανάστες θα γίνουν Έλληνες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε