Πολιτική

Κορονοϊός: «Γκρίνια» από επιστήμονες και βουλευτές της ΝΔ για την άρση των μέτρων

Πολλές συζητήσεις και προβληματισμό, όχι μόνο μεταξύ των Εμπειρογνωμόνων, αλλά και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού από την 1η Ιουνίου.

Οι ενστάσεις δεν αφορούν στο περιεχόμενο της ίδιας της απόφασης, αλλά στη «βιασύνη» να σταλεί από τώρα μήνυμα χαλάρωσης, κι ενώ ακόμη οι “σκληροί δείκτες” είναι αδυσώπητοι.

Οι θάνατοι συνεχίζουν να είναι υψηλοί – χθες 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ενώ η μεταδοτικότητα συνεχίζει να καλπάζει. Στα 11.061 τα νέα κρούσματα, στους 345 οι διασωληνωμένοι.

«Βαρόμετρο» ο τουρισμός

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η νέα τουριστική περίοδος πρέπει να κυλήσει ομαλά και ότι από 1ης Ιουνίου, οπότε και αίρονται όλα τα μέτρα – συμπεριλαμβανομένου και αυτού της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού – η χώρα πρέπει να έχει ένα… “κανονικό καλοκαίρι”.

Το να κερδηθεί το “στοίχημα” του τουρισμού είναι μια αδιαμφισβήτητη ανάγκη, λόγω των πληγών στην οικονομία από την περιπέτεια της πανδημίας, αλλά και για να υπάρξει ένα “ανάχωμα” στην ενεργειακή ακρίβεια και το “τσουνάμι” των ανατιμήσεων που προκαλεί.

Πρόωρες οι ανακοινώσεις;

Όμως είναι κυρίαρχη η αγωνία μήπως αυτό το “σήμα ελευθερίας”, κι ενώ μπροστά μας έχουμε τις διακοπές του Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, είναι πρόωρη, και άρα λανθασμένη επιλογή.

“Γιατί οι ανακοινώσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν μετά τις 2 Μαΐου;. Για ποιο λόγο η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς έστω ένα self test;”.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα στα “πηγαδάκια” βουλευτών, όλων των κομμάτων, και της ΝΔ.

Ενστάσεις και από τους επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες ήταν οι ενστάσεις και μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στη συνεδρίαση που προηγήθηκε των ανακοινώσεων από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Κάποιοι εκ των επιστημόνων θεωρούν ότι το Πάσχα και η Πρωτομαγιά θα επιβαρύνουν σοβαρά την επιδημιολογική εικόνα.

Με άλλα λόγια είναι έντονος ο προβληματισμός αν σε αυτό το timing πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της πανδημίας ή στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου και της ενεργειακής ακρίβειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για αναβάθμιση από Fitch: Στόχος μας είναι να γίνουμε μια οικονομία κατηγορίας Α
«Η εμπιστοσύνη των ξένων αγορών και επενδυτών προς το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή που δίνει το σήμα ότι διαθέτουμε ένα όλο και πιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 16
Στην Αθήνα σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Τασούλα, στο επίκεντρο η ενέργεια
Στις 13:45 ο Ουκρανός πρόεδρος θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση που θα έχει στις 13:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
37
Ζελένσκι: «Η Ελλάδα μεγιστοποιεί τις επιλογές μας για την προμήθεια φυσικού αερίου» – Η επίσκεψή του την Κυριακή στην Αθήνα επισφραγίζει τη συμφωνία
Το LNG που εισάγεται στην Ελλάδα θα διανέμεται μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, αλλά και την Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
123